Belföld

2012.09.24. 10:28

OGY-választás - Gulyás Gergely: kérünk előzetes normakontrollt a választási eljárási törvényről

A Fidesz-KDNP támogatja előzetes alkotmánybírósági normakontroll kérését a választási eljárásról szóló törvényről - ezt Gulyás Gergely, a törvényjavaslatot más kormánypárti képviselőkkel együtt jegyző fideszes honatya közölte az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén.

MTI

"Igen, kérni fogunk előzetes normakontrollt, legalábbis ez a terv" - erősítette meg kérdésre válaszolva az ez ügyben korábban a Fidesz több politikusa által is közölteket Gulyás Gergely. A kormánypárti képviselő azt mondta, támogatják, hogy az elfogadott törvényjavaslatot az Országgyűlés többségi döntéssel előzetes normakontrollra küldje meg az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 nap alatt kell majd állást foglalnia.  

Gulyás Gergely több fideszes és KDNP-s képviselőtársával - többek között Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Kósa Lajossal (Fidesz)  és a kereszténydemokrata Vejkey Imrével együtt jegyzi a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, amelyhez egy alkotmánymódosítás is kapcsolódódik.         Gulyás Gergely megjegyezte: az alkotmánymódosítás kapcsán lehetne arra hivatkozni, hogy ez megkérdőjelezi az előzetes normakontroll értelmét, ugyanakkor szerinte a törvényjavaslatnak nagyon sok olyan pontja van, ahol alkotmányos alapjogokkal kapcsolatos kérdések merülhetnek fel, ezért az a helyes, ha egy ilyen törvény úgy tud hatályba lépni, hogy senki fel sem vetheti az alkotmányellenességét.     

A vitában az MSZP-s képviselők a választási regisztráció bevezetését bírálták, Bárándy Gergely (MSZP) úgy vélte, a feliratkozás "időskori cenzust" is jelent majd, mert az idősek nem mennek el regisztrálni. A jobbikos Gyüre Csaba azt vetette fel, hogy a névjegyzék jól bevált rendszerén miért kell változtatni. A fideszes Szakács Imre viszont azzal érvelt: semmilyen leküzdhetetlen akadályt nem jelent a regisztráció.     Gulyás Gergely a vitában elhangzottakra reagálva azt hangsúlyozta, az új választójog rendszer összességében kisebb aktivitást vár az állampolgároktól, hiszen eddig kétszer kellett elmenni szavazni és emellett volt egy "jelentős zaklatással" járó ajánlószelvényes rendszer is. Ehelyett írásban ajánlóíven lehet majd jelöltet ajánlani, és egyszer kell regisztrálni, amit az interneten vagy bérmentesített levélen keresztül is meg lehet tenni - tette hozzá.         

A bizottság végül a Fidesz-KDNP támogatásával, az MSZP ellenszavazata és a Jobbik tartózkodása mellett általános vitára alkalmasnak találta a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot és az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosító indítványt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!