Belföld

2012.04.02. 13:20

OGY - Aggályok az örökségvédelmi törvény módosításával kapcsolatban

Noha az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának több tagja aggályát fejezte ki az örökségvédelmi törvény módosítási javaslatával kapcsolatban, hétfői ülésén a bizottság többsége általános vitára alkalmasnak találta az indítványt.

MTI

Mihályfi László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális örökségvédelmi főosztályának vezetője felidézte: a kulturális örökség védelméről szóló törvényt legutóbb tavaly novemberben módosította a parlament, a változások alkalmazása során azonban a gyakorlatban számos nehézség merült fel.

Új módosító javaslatában ezért a tárca tisztázni kíván olyan fontos fogalmakat, mint a nagyberuházás vagy a régészeti elfedés - közölte. Az indítvány tovább rövidítene bizonyos nagyberuházásokhoz kapcsolódó feltárási határidőket, illetve lejjebb szállítaná az ásatásokra fordítható összeg felső határát, 200 millió helyett bruttó 200 millió forintban meghatározva azt.

Mint a főosztályvezető hozzátette, a költségkorlát alól továbbra is a kormány adhat felmentést, a kabinethez azonban csak a feltárást végző szervezet fordulhatna. A javaslat emellett örökségvédelmi szempontból megszünteti a nagyberuházások és az állami nagyberuházások közötti különbségtételt.

Karácsony Gergely (LMP), a bizottság alelnöke hozzászólásában úgy vélte, az indítvány nem a kulturális örökség védelméről, hanem annak felszámolásáról szól. A javaslat szerinte olyan irreális összegeket és határidőket rögzít, hogy gyakorlatilag nem lesz régészeti feltárás a nagyberuházásoknál.

Az ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy a nagyberuházásokkal kapcsolatban a kormány nem csak a régészeti feltárásokat készül "kiebrudalni": egy másik módosító indítvány az ezekkel kapcsolatos átláthatósági szabályokat korlátozná komoly mértékben, hiszen csak szakdiplomával rendelkező állampolgárok kérhetnének ki közérdekű adatokat. A győri Audi-gyár Natura 2000-es területen történő bővítésére utalva úgy vélte: az "összehangolt támadás" a természeti örökséget is veszélyezteti. Karácsony Gergely értékelése szerint az indítvány tovább növeli a "korrupciós nyomást" a magyar államon.

Hiller István (MSZP) a legnagyobb szakmai szervezetek álláspontjára hivatkozva arról beszélt, hogy a módosító javaslat továbbra is akadályozza az egyértelmű tervezhetőséget, és ezzel a távol fogja tartani az országtól a nagyberuházásokat.

A korábbi kulturális miniszter által végeztetett modellszámítások szerint például a Nabucco-gázvezeték hazai nyomvonalának régészeti feltárása 2,5-2,8 milliárd forintot igényelne, de az indítvány szerint erre csak nettó 160 milliót lehetne fordítani. A költségkorlát alól ugyan a kormány felmentést adhat, de ez az eljárás megnyújtja a tervezési határidőket - hívta fel a figyelmet a képviselő.

L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke jelezte: több pontban problematikusnak tartja a NEFMI indítványát, ezért maga is módosító javaslatot fog ahhoz benyújtani, de aggodalmát fejezte ki Gyimesi Endre (Fidesz) is, azt tudakolva, milyen szakmai egyeztetések előzték meg a javaslat beterjesztését.

Válaszában Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár közölte: a módosításokkal kapcsolatban az államtitkárság és a megkérdezett szakemberek álláspontja is kedvezőtlen volt, az indítványban azonban az örökségvédelmi szakma szempontjait ezúttal a nemzetgazdasági érdekek alapján voltak kénytelenek felülírni.

A NEFMI ezért nem kíván kerékkötője lenni több ezer munkahely megteremtésének és sok milliárd forint felhasználásának - hangsúlyozta Szőcs Géza, hozzáfűzve: a régészek és közgyűjteményi dolgozók aggodalmát megértve is az indítvány támogatását kéri.

A módosító javaslatot a kulturális bizottság végül 8 igen, 4 nem szavazattal és 3 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!