Belföld

2013.03.21. 21:15

Negatívra romlott a magyar adósosztályzatok kilátása

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását az eddigi stabilról csütörtökön a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek "BB/B" szintű besorolását.

Az S&P ugyanakkor "BBB"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta a tőkeátutalási és konvertibilitási kockázat megítélését jelző minősítését, közölve: ez a lépés a cég által "beavatkozó természetűnek" tartott magyar kormányzati tevékenységet tükrözi.

Magyarország szuverén osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül most ismét kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra.

A Fitch december 20-án az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A Standard & Poor's november 23-án leminősítette - "BB plusz"-ról egy fokozattal a jelenlegi "BB"-re - a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását, az új osztályzatra a cég azonban az addigi negatív helyett ugyancsak stabil kilátást állapított meg.

Az S&P ezt a kilátást rontotta most ismét negatívra.

Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú szuverén osztályzata "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével, és mindkét besorolás egy fokozattal jobb az S&P osztályzatánál.

A Standard & Poor's a csütörtöki kilátásrontáshoz fűzött londoni elemzésében azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége. Ez részben olyan döntések következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban - áll az elemzésben.

A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, ezek ugyanis a Standard & Poor's véleménye szerint gyengíthetik a magyar intézményrendszer hatékonyságát, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét és kiszámíthatóságát.

A Standard & Poor's annak a véleményének is hangot adott, hogy a magyar kormány által az elmúlt három évben végrehajtott "unortodox" gazdaságpolitikai intézkedések - elsősorban az egyes szolgáltatási szektorokat célzó adóemelések és különböző illetékek - a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát.

A hitelminősítő szerint mindez végső soron alááshatja az államadósság stabilizálására és csökkentésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket.

Az S&P közölte: a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére azzal számol, hogy a 2013-2015-ös időszakban sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartani az ESA 95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt. A cég szerint ugyanakkor 2014 után az alacsony gazdasági növekedés miatt már egyre nehezebb lesz a kitűzött hiánycélok teljesítése.

A Standard & Poor's az idei évre stagnálást vár a magyar gazdaságban, középtávon pedig átlagosan 1,6 százalék körüli éves reálnövekedési ütemeket jósol, hozzátéve: valószínűnek tartja, hogy a folytatódó költségvetési racionalizálás, a kiszámíthatatlan adókörnyezet és a feszes hitelkondíciók továbbra is nyomást gyakorolnak a gazdaságra.

A cég közölte: becslése szerint a nettó magyar államadósság-ráta 2012 végén a GDP-érték 71 százaléka körül lehetett. A Standard & Poor's várakozása szerint ha nem gyorsul a magyar gazdaság növekedési üteme, akkor a nettó államadósság-ráta a továbbiakban is ezen a szinten marad.

A Standard & Poor's becslése szerint a forinteszközökben kibocsátott magyar államadósságnak mintegy 40 százaléka van nem rezidens befektetők portfolióiban. Jóllehet ez a sokoldalú finanszírozási háttér szempontjából kedvező, a 2008 végén kirobban pénzügyi válság azonban megmutatta, hogy a helyi valutában kibocsátott, külföldi befektetők kezén lévő állampapírokat milyen gyorsan el lehet adni, ha a befektetői bizalom megrendül - áll az S&P elemzésében.

A Standard & Poor's közölte: a negatív kilátás azt jelzi, hogy legalább egy a háromhoz annak az esélye, hogy a cég a következő egy évben leminősíti a magyar adósosztályzatokat, ha a magyar gazdaság teljesítménye számottevően gyengül, ha a bankok gyorsuló ütemben csökkentik hitelkihelyezéseiket, vagy ha a hitelminősítő megítélése szerint érdemben gyengül Magyarország külső, illetve kormányzati pénzügyi helyzete.

A cég véleménye szerint a magyar gazdaság továbbra is ki van téve a bizalom gyengülésének, aminek következtében például jelentősen csökkenhet a nem rezidens befektetők állampapír-tulajdonlása, és ez a finanszírozási költségek emelkedéséhez és gyengébb gazdasági növekedéshez vezethet.

A Standard & Poor's szerint ugyanakkor mód nyílhat a magyar adósosztályzati kilátás stabilra javítására, ha a cég azt látja, hogy a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitika kialakítására használja erőteljes parlamenti többségét, és eközben végrehajtja a Széll Kálmán-tervben kijelölt szerkezeti reformprogramját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!