Belföld

2010.08.14. 12:37

Navracsics: az új kormány stratégiai kérdésként kezeli az ifjúságpolitikát

Bükkszék - Az új kormány, elődjével ellentétben nem szakpolitikaként, hanem stratégiai kérdésként kezeli az ifjúságpolitikát - jelentette ki Navracsics Tibor szombaton a Heves megyei Bükkszéken.

MTI

Ez azt jelenti, hogy valamennyi szakpolitikában jelen kell lennie az ifjúságpolitikának - közölte a miniszterelnök-helyettes a Fidelitas nyári tábora keretében tartott sajtótájékoztatón. Úgy vélte, a jövő Magyarországának megteremtéséhez helyzetbe kell hozni az ifjúságot, a családalapítás, az otthonteremtés, a vállalkozás vagy az álláskeresés területén egyaránt.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a Fidesz jó eséllyel indul az önkormányzati választásokon, ugyanis a párt nemcsak tartani tudta a parlamenti választásokkor mutatott népszerűségét, hanem egyes felmérések szerint még növelte is azt.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatót követő fórumon az elmúlt két hónapot értékelve értelmezési zavarnak nevezte, hogy az ellenzék és a sajtó éppen a választási ígéretek betartását veti a szemükre, vagyis azt, hogy új gazdaságpolitikával és megújult közigazgatással új fejezetet kívánnak nyitni Magyarország történetében.

A valutaalappal folytatott tárgyalások felfüggesztését követően a miniszterelnök-helyettes szerint a nemzetközi közvélemény is zavarba esett, hiszen olyan vélemények hangzottak el, hogy Magyarország kilépett a nemzetközi közösségből. Most már viszont a nemzetközi sajtóban is szaporodnak azok a cikkek, miszerint a magyar kormány lépése jó volt - tette hozzá.

A politikus a jövő Magyarországa szempontjából stratégiai kérdésnek nevezte a közigazgatás rendjét, mert mint mondta, ha a közigazgatásban nincs rend, az állam nem várhatja el polgáraitól, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket. Az átalakítás megkezdődik szeptember 1-jétől a megyei közigazgatási hivatalok visszaállításával, a jövő évtől pedig fel kívánnak építeni egy kormánytisztviselői életpályarendszert, ösztöndíjrendszerrel és komoly védettséggel.

A közigazgatás újjászervezésében szükség van az új mentalitást képviselő, idegen nyelveken beszélő, nemzetközi ösztöndíjak tapasztalatait hordozó fiatal szakemberekre - hangsúlyozta a politikus.

Arról is szólt, hogy véleménye szerint egyelőre a "választópolgárok füle csukva van" az ellenzéki pártok előtt. A Jobbik indiszponált, az LMP pedig azon igyekszik, hogy átvegye az MSZP-től a baloldali váltópárt szerepét - fogalmazott. Szerinte leghamarabb a 2011-es költségvetés vitájakor lesz arra lehetősége az ellenzéki pártoknak, hogy "áttörjék a hallgatás falát".

Ágh Péter a Fidelitas elnöke a fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az új Széchenyi-terv nyomán a fiatalok számára ismét elérhetővé válik az otthonteremtés. Mint mondta, üdvözlik a kormány gyakorlatorientáltabb szakképzés megteremtésére irányuló törekvéseit, illetve azt, hogy a diákhitel kamata minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8,5 százalékra csökkent.

A Fidelitas nyári táborán mintegy 300 fiatal vett részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!