Belföld

2013.09.30. 10:58

Munkacsoport vizsgálja a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását

Rogán Antal frakcióvezető irányításával munkacsoportot hozott létre a Fidesz, hogy megvizsgálják a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását.

MTI

Rogán Antal a hétfői Fidesz-KDNP-frakcióülés után tartott sajtótájékoztatóján közölte: a munkacsoport - amelynek tagja a fideszes Szájer József, Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Fónagy János és a KDNP-s Bagdy Gábor - feladata, hogy megfogalmazza: az alaptörvényben milyen szövegszerű javaslattal lehet "bebetonozni" a rezsicsökkentést, azaz hogyan tegyék kétharmadossá a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvényt.

Az előterjesztés elkészítésére három hetet kapott a csoport. Ezt követően dönt a frakció arról, hogy azt beemelik-e az alkotmányba, vagy elégséges-e önmagában a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvény elfogadása "feles", vagyis egyszerű többséget igénylő jogszabályként - ismertette a frakcióvezető. Megjegyezte, hogy több Fidesz-politikusnak is ellenvéleménye van az alkotmányba való "bebetonozás" ügyében, sőt a munkacsoportnak is van olyan tagja, aki "nem lelkes híve" a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalásának.

A hétfői frakcióülésen határoztak arról is, támogatják a rezsicsökkentésért felelős fideszes képviselő, Németh Szilárd parlament előtt fekvő javaslatát az újabb, 11,1 százalékos áram-, gáz- és távhőárcsökkentésről, amely november 1-jétől lesz hatályos. Hangsúlyozta, hogy az indítvány értelmében a számlán lévő minden tételnél érvényesíteni kell majd a 11,1 százalékos csökkentést.

A javaslat része az is, hogy 120 millió köbméternyi - a tárolók nyomásáért felelős - úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni, a párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, amit a nagykereskedőn keresztül értékesítenének a közüzemi nagykereskedőknek. Ezzel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, a párnagáz mobilgázzá minősítésének csak a lehetőségét teremti meg a törvény, ami azt jelenti, hogy ha vannak ilyen felesleges készletek, akkor azok bevonhatók a gázellátásba.

A kormánypárti képviselők arról is határoztak, hogy nem támogatják "a valódi és fenntartható" rezsicsökkentésért benyújtott MSZP-s alkotmánymódosító javaslatot, mert - mint Rogán Antal elmondta - szerintük az nem az embereknek, hanem a multinacionális cégeknek jó, hiszen az alapján a jövőben is akár korlátlanul lehetne emelni az áram, a gáz vagy a távhő árát.

A sajtótájékoztatón részt vevő Németh Szilárd azt hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentéssel a fogyasztók 2008. májusi gáz- és 2007. februári villanyárat fognak fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!