Belföld

2011.09.26. 18:07

Módosul a végtörlesztéssel összefüggő adószabályozás

Az Országgyűlés hétfőn módosította a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésével összefüggő adószabályozást, annak egy részét ugyanis az előterjesztő szándékával ellentétes tartalommal fogadta el múlt hétfőn a parlament.

MTI

Az illeték- és a személyijövedelemadó-törvény hétfői módosításával lehetővé válik, hogy ne csak a lakáscélú devizaalapú hitelek végtörlesztése esetén járjon mentesség a személyi jövedelemadó és az ajándékozási illeték alól, hanem a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél is, ha azok fedezete ingatlan.
A Napi Gazdaság múlt héten írta meg, hogy a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek nem mentesülnek a személyijövedelemadó- és illetékfizetés alól a végtörlesztésnél, erre csak a lakáscélú devizakölcsönöket visszafizetők jogosultak.
   
Rogán Antal, a végtörlesztési törvényjavaslat fideszes előterjesztője múlt pénteken az MTI megkeresésére kifejtette: az eredeti elképzelésük az volt, hogy a végtörlesztés lehetőségét csak azokra a devizahitelesekre terjesztenék ki, akiknek lakáscélú jelzáloghitelük van. Végül azonban úgy döntöttek - idézte fel -, hogy ezt kiegészítik azok körével is, akiknek szabadfelhasználású jelzáloghitelük van, de a jelzálog lakóingatlanra van terhelve. Vagyis a végtörlesztés szempontjából annak nincs jelentősége, hogy milyen célra használják fel a devizahitelt, csak annak, hogy lakáscélú ingatlan szolgál-e a jelzálog fedezetéül.     A végtörlesztéssel kapcsolatos egyes adószabályok megfogalmazásakor azonban "véletlenül" úgy maradt, hogy azok továbbra is csak - ahogyan az az eredeti elképzelésekben szerepelt – a lakáscélú hitelfelhasználásra vonatkoznak - utalt a fideszes képviselő a Napi Gazdaság írásában foglaltakra.     Közölte ugyanakkor, hogy ezt kijavítják egy "egyszerű technikai korrigálással".
   
Így a jövedékiadó-emelést tartalmazó adótörvény-módosítási javaslatba - egy zárószavazás előtti módosító indítvány formájában - beépítve hétfőn el is fogadta az október 3-ától hatályos változtatást a Ház.
   
A köztársasági elnök által aláírt, az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabály a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. A törvény, amely a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében. A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok.


Aláírta az államfő a rögzített árfolyamú végtörlesztésről szóló törvényt

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az "otthonvédelemmel összefüggő" egyes törvények módosításáról szóló törvényt; a jogszabály megjelent a hétfői Magyar Közlönyben.

A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
 A törvény átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.
   
A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok.
   
Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzintézeteknek, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett az adósoknak vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen.
   
A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést.
   
Ha a hiteladós teljesíti a feltételeket, a finanszírozó nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és legkésőbb 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását.
   
Az ingatlanfedezetes devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.
   
A törvényjavaslatot szeptember 16-án terjesztette a parlament elé a fideszes Rogán Antal, az Országgyűlés pedig szeptember 19-én fogadta el azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!