Belföld

2013.02.06. 19:05

Módosítanák a Balaton-törvényt

Egy rövidesen a kormány elé kerülő jogszabálytervezet szerint módosítani akarják a Balaton-törvény zöldterületekre vonatkozó szabályait és más előírásait.

Győrffy Árpád

Amennyiben a kormány és a parlament is támogatja a javaslatot, lehetővé válik például a zöldterületként besorolt ingatlanok egy részének "elcserélése". Ennek azonban feltétele, hogy a megmaradt és az új zöldterület összefüggő egységet alkossanak.

A megkérdezett szakértők szerint a jelenlegi Balaton-törvény a zöldterületek esetében túl merev szabályokat állított fel, amik a parti sétányok és egyes újonnan tervezett zöldterületek kialakításánál nehéz helyzetbe hozzák a döntéshozókat. A javasolt módosítás már lazít a merev kereteken, de sok esetben ez sem lesz elég a megfelelő helyi döntésekhez. Mások hiányolják a jogszabályból azt a régóta ígért részt, amelyik előírná az államnak, hogy fedezetet biztosít azon területek megvásárlásához, amelyeket magán személyektől kell megszerezni a parti sétányok kialakításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!