Belföld

2013.11.07. 06:15

1,3 millió ingyenes influenza elleni oltás van (frissítve)

A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak, a védőoltás a napokban minden háziorvoshoz eljutott - mondta a megbízott országos tiszti főorvos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

Paller Judit közölte, hogy az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére.

Beszámolt arról, hogy szeptemberben elindult az influenza-figyelőszolgálat. Influenzajárvány még nincs, azonban az oltást már most érdemes kérni a háziorvostól.

Molnár Zsuzsanna epidemiológus a figyelőszolgálatról elmondta, hogy 1390 orvos vesz részt benne, aki heti jelentésben számol be a fertőzés mértékéről. A szakember hozzátette, az idei szezonban háromkomponensű (kétféle A- és egy B-vírus elleni) oltóanyag lesz forgalomban, amelyet az Omninvest cég gyártott. 

Az epidemiológus úgy vélte, hogy az idei szezonban is a tavalyihoz hasonló - közepes - intenzitású járványra számítanak, a legtöbb megbetegedés február-márciusra várható.

Az ingyenes vakcinákon kívül gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni oltóanyag is kapható. A védőoltás kapcsán Paller Judit megjegyezte, csökken az oltási hajlandóság, míg az időskorúak tekintetében az uniós ajánlás 75 százalék, addig Magyarországon 30-31 százalékos az átoltottság ebben a korcsoportban.

Molnár Zsuzsanna elmondta azt is: a tapasztalat az, hogy az ingyenes vakcinák többségét beadják az év vége előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!