Belföld

2012.03.08. 17:34

Mesterházy: 2014-re elég erősek leszünk

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányzásának félidejéhez közeledve elvesztette a többség bizalmát, mert képtelen volt biztonságot teremteni az országban. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja csütörtöki budapesti évértékelő rendezvényén azt mondta: az MSZP 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült a kormányzásra.

MTI

Mesterházy Attila úgy vélte, a Fidesz azért győzött 2010-ben, mert felelőtlen, demagóg ígéreteket tett ellenzékből, de ezért is bukik majd meg. Az MSZP nem követi el ezt a hibát, nem fogalmaz meg betarthatatlan ígéreteket - jelentette ki, megerősítve, hogy a szocialisták május 1-jén nyilvánosságra hozzák szakpolitikai programjukat, majd a lehető legszélesebb körben megvitatják az emberekkel és a szakmai szervezetekkel.

A Fidesz el fog tűnni a hatalomból, de az általa okozott gondok itt maradnak, azokat a következő kormánynak kell orvosolni - mondta az MSZP elnöke, hozzáfűzve, ellenségük nem a kormánypárt, hanem a reményvesztettség és az apátia. Ezért - folytatta - a szocialistáknak a választásokig hátralévő időben meg kell teremteniük "a változás szövetségét", amelyben helyük van a demokratikus ellenzéki pártoknak, civil szervezeteknek és mindenkinek, aki változást akar.

A pártelnök elmondta: a demokrácia alapja az egyeztetés, ezért szakpolitikai programjuk csak keretet ad majd, amit közösen kell megtölteni tartalommal. "Nyakunkba vesszük az országot, és végigbeszéljük mindenkivel, aki a kormánytól eltérően látja a jelent és képzeli el a jövőt" - jelezte.

Közölte: igazságos adórendszert akarnak, amelyben a gazdagok többet fizetnek, fenntartható nyugdíjrendszert, hetekig tartó közmunka helyett hosszú távú munkahelyteremtést, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, emellett visszaállítanák 18 évre a tankötelezettség korhatárát. Visszaállítanák az egyetemi, főiskolai keretszámokat is, mert bár változtatni kell a rendszeren, ehhez "szike kell, nem balta" - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint a kormányváltás után a lehető legszélesebb egyetértéssel új közjogi rendszert kell létrehozni, amely helyreállítja a hatalom kontrollját, védi a független intézményeket és a szabadság maximumát garantálja mindenkinek.

A szocialista pártelnök negyvenperces beszéde nagyobbik részében a kormány eddigi munkáját értékelte. Véleménye szerint bár két éve sokan bíztak a Fideszben, mára csalódottság, elkeseredettség lett úrrá az országban, az itt élők kétharmadának "elege van az Orbán-rendszerből", azokat pedig, akik kitartanak mellette, nem a bizalom, hanem a hit vezeti.

Úgy fogalmazott: a "fülkeforradalom" káoszt, csődöt és rombolást hozott, a kormány leépítette a jogállami intézményrendszert, nem ért a gazdasághoz és érzéketlen a szegények problémáira, "a hajléktalanokat börtönbe, a munkanélkülieket munkatáborba" küldené.

A pártelnök szólt arról, hogy a kabinet egy év alatt "eltapsolta" a magánnyugdíj-megtakarításokat, és arról is, hogy Magyarország az egyetlen uniós állam, ahol nincs rokkantnyugdíj.

Bírálta a felsőoktatás átalakítását, mondván, sok fiatal elől elzárja a felemelkedés lehetőségét. Orbán Viktor úgy sokallja a tizedére csökkent keretszámot a jogászképzésben, hogy az állam pénzén szerzett jogi diplomát - mondta.

Egy demokráciában nem lehet a bírói kar fölé emelni egyik leghűségesebb emberünk feleségét, legfőbb ügyésszé kinevezni a kormányzópárt korábbi képviselőjelöltjét - sorolta tovább kifogásait.

Mesterházy Attila azt is mondta, a kormány "külpolitikai ámokfutása" sokat rontott az ország megítélésén, és a miniszterelnök akkora ütéseket kapott Brüsszelből, hogy "csattanásuk idáig hallatszott". "Ezek nem kokik és sallerek voltak, hanem kemény balcsapottak és jobbhorgok" - fogalmazott, megjegyezve, Orbán Viktor a "K.O." ellenére sem látta be, hogy "az európai hangulat nem magyarellenes, hanem Orbán-ellenes".

Szólt arról is, hogy a kormány mögött százmilliárdokról döntő gazdasági érdekkör áll. "A cégbirodalom tagjai és rokonaik (...) kormányzati felhatalmazással folytatják üzelmeiket, intézményesítették a korrupciót. A kezük mindenhová elér, az étvágyuk csillapíthatatlan, a befolyásuk pedig korlátlan. (...) A Simicska Zrt., a Nyerges Kft. és leányvállalataik valóban zártkörűen, de korlátlan felelőtlenséggel működnek" - fogalmazott.

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője bevezetőjében arról beszélt: Magyarország számára nincs élet az Európai Unión kívül. Szólt arról is, hogy a szocialista miniszterelnökök 2002 és 2010 között derekasan védték a magyar érdekeket Európában, ám fontos tanulság az MSZP-nek, hogy "nem elég patriótának lenni, annak is kell látszani". Kiemelte, hogy az MSZP ellenzi és méltánytalannak tartaná az országnak járó felzárkóztatási támogatások felfüggesztését.

Az értékelő helyszínéül szolgáló rendezvényteremben kifeszített molinókon az MSZP szakpolitikai céljai voltak olvashatók (modern oktatás, szociális gondoskodás, aktív munkahelyteremtés, elérhető egészségügy), szembeállítva fideszes politikusok kijelentéseivel, így Zsiga Marcellével, hogy "biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból", és Lázár Jánoséval: "akinek nincs semmije, az annyit is ér".

A szervezők négy asztalra narancsokat halmoztak, amiket a Fidesz-kormányzást szimbolizáló tárgyak vettek körül: egyebek mellett egy, a magánnyugdíjvagyon állami kézbe vételére utaló üres kassza, valamint egy futballabda, ami a hozzá tartozó felirat szerint azt jelképezte, hogy a miniszterelnök kedvenc sportágának támogatására, stadionépítésére a megszorítások közepette is áldoz a kormány.

A rendezvényen nagyjából 250-300 ember vett részt, szocialista politikusok mellett szimpatizánsok és más meghívottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!