Belföld

2011.09.16. 15:53

Megszorítás: emelkedik az áfa és a munkaadói egészségügyi járulék

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A 25 százalékos áfát 27 százalékra emeli a kormány.

MTI

25-ről 27 százalékra emelik az áfát

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A 25 százalékos áfát 27 százalékra emeli a kormány. A tervezett infláció 4,2 százalék. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012. évi Országvédelmi Költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, amelyet a 25 százalékos áfakulcs 27 százalékra való emelésével teremtenek elő. Kivezetik a félszuper bruttósítást és az adójóváírást az szja rendszerből - így 16 százalékos arányos szja-rendszer alakul ki.

 Emelkedik az egészségügyi járulék

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés keretében a bevételek 445 milliárd forinttal nőnek, amelynek keretében a munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A munkaadói egészségügyi járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér 1,5 szeresére után fizetni. Jövőre baleseti különadót fizetnek a biztosítók, 40 százalékkal emelkedik a cégautó után fizetendő adó függően a környezetvédelmi besorolástól, 2012-től az on-line szerencsejátékra is adót vet ki a kormány.

Matolcsy: a 2012. költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.


"A költségvetési tervezetet a mai napon megküldte a kormány a Költségvetési Tanácsnak, s a testület javaslatait figyelembe véve módosít,ha szüksége, s a törvénytervezete szeptember 30-án az Országgyűlés elé terjeszti" - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.
     
Matolcsy György közölte: a tervezett infláció  jövőre 4,2 százalék, a  GDP arányos államháztartási hiány a jövő év végére 72 százalékra csökken a 2011 decemberi 73 százalékról. Hozzátette azt is a GDP arányos kamatkiadás az idei 3,8 százalékról jövőre 3,6 százalékra csökken. A tervezett makrogazdasági adatok szerint a lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal nő, a beruházások 3,7 százalékkal bővülnek.
   
Jövőre javul az ország külső egyensúlya - jelezte Matolcsy György, a folyó fizetés mérlegtöbblet a GDP 3 százaléka lesz.
   
A foglalkoztatás 1,5 százalékkal nő, a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 11 százalék feletti arányról 10-11 százalékra mérséklődik.    Ismertetése szerint az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012. évi Országvédelmi Költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, ez a 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra való emeléséből származik - tette hozzá. A 300 milliárd forintos tartalék másik két tétele a 100 milliárd forintos általános tartalék és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalék.
   
A 750 milliárd forintos egyenlegjavulás két összetevőből áll: a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek. A miniszter jelezte, hogy eredetileg 2012-re a Száll Kálmán Tervben 550 milliárd forintos egyenlegjavításra vállalkozott a kormány, ez az összeg most 750 milliárdra emelkedik.
   
Matolcsy György elmondta: jövőre a kormány egyszerre vezeti ki a félszuper bruttósítást és az adójóváírást az szja rendszerből, az előbbi az adóbevétel csökkenésével az utóbbi a bevétel növelésével jár, s a két tétel közel azonos nagyságrendet képvisel. A lényeg, hogy kialakul a 16 százalékos arányos szja rendszer.
   
A 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra emelése mellett megmarad a kedvezményes 5 százalékos, illetve 18 százalékos kulcs is. Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta, az Európai Unió szabályozása nem zárja ki a 25 százaléknál magasabb kulcsot.
   
A munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik 2012-ben. A járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér 1,5-szerese után fizetni. Emellett egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék.
   
Jövőre baleseti különadót fizetnek a biztosítók, 40 százalékkal emelkedik a cégautó után fizetendő adó, függően a környezetvédelmi besorolástól, 2012-től az on-line szerencsejátékra is adót vet ki a kormány - tette hozzá a miniszter
   
A 300 milliárd forintos kiadáscsökkenés alapvetően hatékonyság javulásból származik, amelynek hátterében a központi költségvetési szervek fejezeti előirányzatainál  elérendő 200-250 milliárd forintos megtakarítást kíván elérni a kormány. A
   
A központi igazgatásban  foglalkoztatott 66 ezer emberből 5.200 úgynevezett köztisztviselői keretbe kerül, s ha onnan el tudnak helyezkedni a piacon, akkor "az őket foglalkoztatók 50 százalékos munkáltatói adókedvezményben részesülnek" - magyarázta a miniszter.  
 
A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés öt fő célt tűzött maga elé jelezte a miniszter: álljon saját lábra a nyugdíjrendszer, azaz egyensúlyi legyen, kezdődjön meg az egészségügyi alap saját lábra állítása, épüljön ki a 16 százalékos,  arányos egykulcsos adórendszer. Emellett a költségvetés, illetve az adórendszer célja, hogy zárja be az adóelkerülésére szolgáló kiskapukat. További cél a foglalkoztatási helyzet érezhető javulása. Ötödik pontként a költségvetés céljaként azt jelölte meg Matolcsy György, hogy az védje meg az országot.


Olvassa el a reakciókat, lapozzon!





OLDALTÖRÉS: LMP: Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását jelentette be







LMP: Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását jelentette be







LMP: Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását jelentette be







LMP: Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását jelentette be

Az LMP véleménye szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be - reagált a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón  elhangzottakra az MTI-nek Vágó Gábor.

A párt választmányi szóvivője azt mondta, "úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere", és kijelentette, hogy erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval "ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel".
   
Vágó Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az áfakulcs az Európai Unión belül sehol sem éri el a 27 százalékot. Véleménye szerint a bejelentett áfaemelés rontja a fizetési fegyelmet, a tej és a kenyér kivételével az élelmiszerek is drágítja majd és lassítja a növekedést.
   
"Az Orbán-kormány végérvényesen lemondott az emberekről" - összegezte véleményét a szóvivő, aki szerint "teljes a fejetlenség és a koncepciótlanság, ezen a héten már ez a második adócsomag, amivel előáll a kormány".
   
Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a Bajnai-kormány áfaemelésekről döntött, akkor Szijjártó Péter ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve homlokegyenest ellenkező politikát folytatnak majd és amint tudják visszavonják elődjüknek ezt az intézkedését. Az LMP szóvivője szerint viszont ehelyett "a megszorító csomaggal tromfolnak".
   
Saját javaslatukra utalva azt mondta, hogy az LMP egy zöld fordulat keretében visszaállítaná a progresszív adózást, négy százalékkal csökkentené az élőmunkát terhelő járulékokat, miközben egy ökológiai adóreform keretében a szennyezőkkel fizettetnék meg a környezetterhelés kárait.
   
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett - mondta. A miniszter közölte, hogy a tervezett infláció 4,2 százalék.
   
Matolcsy György bejelentése szerint az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012-es költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Elmondta, hogy ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, amelyet a 25 százalékos áfakulcs 27 százalékra való emelésével teremtenek elő.

OLDALTÖRÉS: MSZP: a jövő évi a szegénység költségvetése lesz






MSZP: a jövő évi a szegénység költségvetése lesz






MSZP: a jövő évi a szegénység költségvetése lesz




MSZP: a jövő évi a szegénység költségvetése lesz

Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé - közölte Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentésére reagálva.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es költségvetés főbb számait ismertetve azt közölte pénteken: a büdzsé 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, az államháztartási hiány tervezett mértéke 2,5 százalék, az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, az inflációt 4,2 százalékosra tervezik, míg a legfelső áfakulcs 27 százalékra emelkedik.
Az MSZP szerint a költségvetési terv az eddig is növekvő árakhoz és csökkenő keresetekhez vezető kormányzati gazdaságpolitika folytatása - mondta az MTI-nek Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. "A forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában" - jegyezte meg.
  
Hogy a gazdasági tárca 1,5 százalékos növekedéssel számol jövőre, Józsa István szerint azt jelzi, hogy már a kabinet sem hisz gazdaságpolitikájának sikerében. Hozzátette azonban, hogy még ez a becslés is optimistának bizonyulhat, a kormány ugyanis nem teremti meg a növekedés feltételeit. Kétségesnek nevezte azt is, hogy a bevételi tervek teljesülnek-e, így valóban sikerül-e az államháztartási egyenleget 750 milliárd forinttal javítani, illetve hogy összejön-e a tervezett 150 milliárd forintos tartalék.
   
A szocialista politikus kifogásolta, hogy a kormány - a szerinte a gazdaságélénkítéshez szükséges járulékcsökkentés helyett - többletbevételekhez akar jutni például a munkaadói egészségügyi járulék növelésével. Józsa István szerint az Orbán-kormány a személyijövedelemadó-változásokkal, így az adójóváírás megszüntetésével is éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit cselekednie kellene, tovább csökkenti az átlagos és az alacsony keresetűek jövedelmét, miközben az infláció a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik.
   
Józsa István a nemzetgazdasági miniszter bejelentéseivel kapcsolatban úgy összegzett: bár a kormány tagjai továbbra is kerülik a megszorítás kifejezést, a jövő évi költségvetés főbb számai "nadrágszíj-politikát" vetítenek előre.







OLDALTÖRÉS: A Jobbik szerint a kormány ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát

























A Jobbik szerint a kormány ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát

A Jobbik szerint a nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett "újabb gazdasági megszorító csomag" további menetelést jelent előre a neoliberális úton; a gazdagoknak kedvező egykulcsos adórendszer és az erőltetett államadósság-visszafizetés árát ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizettetik meg.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az Európában eddig is példátlanul magas áfakulcs még magasabbra emelésének hatását mindenki a zsebén fogja érezni, mivel azt a kereskedők hamar beépítik a bolti árakba; a "szegények adóját" az emiatt megnövekvő infláció révén is beszedi az állam.
   
Mint írja, az infláció növelése "régi trükk" az államháztartás egyensúlyának javítására: a kiadások szinten tartása mellett növeli az adóbevételeket. Mindennek árát az emberek fizetik meg - teszi hozzá.
   
A Jobbik szerint szintén az alacsony jövedelműeket sújtja az adójóváírás kivezetése, ami tovább növeli a különbséget gazdagok és szegények között. Az ellenzéki párt számára elfogadhatatlan, hogy a gazdagok kormánya ismét a kisemberekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát.
   
A válságból csak az államadósság-szolgálat könnyítésével, a valóban magyar gazdaság fejlesztésével, a foglalkoztatás bővítésével és széles körű bérfelzárkóztatással lehet kijutni - zárul a közlemény.
   
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es költségvetés főbb számait ismertetve azt közölte pénteken: a büdzsé 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, az államháztartási hiány tervezett mértéke 2,5 százalék, az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, az inflációt 4,2 százalékosra tervezik, míg a legfelső áfakulcs 27 százalékra emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!