Belföld

2012.02.10. 08:50

Magyarországon 17 város levegője számít veszélyesnek

Tizenhét város levegőjét minősítette veszélyesnek a friss mérési adatok alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI). A fővárosban továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

MTI

A honlap péntek reggeli adatai szerint Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Budapest, Esztergom, Salgótarján, Eger, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ezen városok többségében a szálló por koncentrációja elérte, vagy meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási értéket.

Emellett hét város (Sopron, Győr, Veszprém, Dunaújváros, Vác, Szeged és Abony) levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Tököl és Hernádszurkok.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Főpolgármesteri Hivatal pénteki tájékoztatása szerint Budapesten fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, ugyanakkor jelezték: a riasztási fokozat elrendeléséhez az első napi feltétele teljesült, ugyanis 11 mérőálláson meghaladta a köbméterenként 100 mikrogrammot a szálló por koncentrációja. A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Székesfehérváron péntektől lépett életbe a szmogriadó riasztási fokozata, de a gépjárművek közlekedésére vonatkozóan ezúttal nem vezettek be korlátozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!