Belföld

2012.03.23. 11:00

Magyar népesség: a természetes fogyás üteme mérséklődött

Az előzetes adatok szerint januárban az országban a halálozások száma jelentősen alacsonyabb volt, a születéseké pedig kevéssel magasabb, mint 2011 első hónapjában.

MTI

A jelentés szerint januárban 7621 gyermek született, vagyis kevéssel, 0,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban; ez mindössze 11-gyel több újszülöttet jelentett az előző év januárjához képest. Az egy évvel korábbi egy csökkenő irányzatú és alacsony szintű születésszám volt, ehhez viszonyítva történt az idei, kis mértékű emelkedés - jelezték a KSH szakemberei - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentésében az MTI-vel.

Az előzetes adatok szerint a halálozások száma viszont jelentősen, 5,9 százalékkal (703-mal) csökkent. Az év első hónapjában mintegy 11.300 halálozást regisztráltak, ez a nagyságrendjét tekintve évtizedek óta a legalacsonyabb értéknek számít - olvasható a gyorsjelentésben.

A házasságkötések számának hosszabb ideje tartó csökkenése az elmúlt évben megállt: 2011 utolsó két hónapjában átlagosan 7,4 százalékkal több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A növekvő tendencia azonban az idén januárban megtorpant: a 2012 első hónapjában kötött 997 házasság 80-nal, azaz 7,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A KSH adatai szerint januárban ezer lakosra 9 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi azonos nagyságú, az utóbbi viszont 0,8 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint az egy évvel korábbi szám. A házasságkötési arányszám 1,2 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal maradt el az előző évitől. A természetes fogyás mértéke a 2011. januári 5,2 ezrelékről 4,4 ezrelékre mérséklődött. Ez év januárjában ezer élveszületésre 5 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,3 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám kismértékű emelkedése és a halálozások számának jelentősebb csökkenése következtében a természetes fogyás üteme mérséklődött: a 2011. januári 4390-nel szemben 2012 első hónapjában 3676 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 2 ezer fővel csökkent. Mindezek alapján a KSH gyorsjelentésében azt rögzítették: a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 960 ezer fő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!