Belföld

2014.12.03. 21:26

M1 Híradó - Vádat emeltek a Fidesz-székházat megrongálók ellen

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség öt ember ellen, akik október 26-án megdobálták és megrongálták a Fidesz székházát. Garázdaság miatt kell bíróság elé állniuk - hangzott el az M1 szerda esti híradójában.

A hírműsorban emlékeztettek rá: a rendőrök hat embert fogtak el, egyikük - akit a tüntetés után néhány nappal szabadon engedtek - időközben elhunyt. A Fővárosi Főügyészség a többiek ellen vádat emelt "csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság" miatt. A garázdaság minősített esetének büntetési tétele a büntető törvénykönyv szerint három év.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta: a vádirat szerint az egyik férfi betörte a székház ablakát, a másik felmászott az erkélyre, és letépett egy redőnyt, a harmadrendű vádlott pedig "két társa segítségével egy vodkásüveget dobott az épületre". A kerületi ügyészség valamennyiük esetében felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

A hírműsorban elhangzott: az ügy elsőrendű vádlottja egy tatabányai férfi, aki letöltendő börtönbüntetést is kaphat, mert ellene folyik egy másik büntetőeljárás. Abban az ügyben közösség tagja elleni erőszakkal vádolja a Fővárosi Főügyészség. A Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádirat szerint a férfi tavaly rátámadt a melegfelvonulás résztvevőire.

Az internetadó elleni október 26-i esti budapesti tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, a tüntetők egy része azonban a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. Megdobálták az épületet, több ablakát bedobták, redőnyöket is megrongáltak, kidöntötték a kerítés egy darabját, és néhányan felmásztak a székház földszinti erkélyére. A tüntetés után őrizetbe vett, majd néhány nappal később szabadon engedett tüntető a 26 éves Rózsa Milán Együtt-PM-es aktivista volt, aki november 6-án elhunyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!