Belföld

2011.12.08. 10:01

Lomnici csúcs - avagy min röhög az ország

A közmédia Lomnici kiretusálásával gyakorlatilag közröhej tárgyáva vált: az ügy nem csak szakmai berkekben verte ki a biztosítékot, de tucatnyi blog foglalkozik a témával, kommentelők adnak tippeket, hogy kiket lenne érdemes "kiretusálni" a Híradóból az ügy miatt. A tőle megszokott stílusban kiakadt Deutsch Tamás is; Majtényi, az ORTT korábbi elnöke abszurdnak tartja a történteket; az internetes közösség pedig - ahogy ez lenni szokott - elengedte a fantáziáját, s rögtön elkezdte gyártani a szórakoztatónál szórakoztatóbb tartalmakat, így az ominózus kép tucatnyi variácóban kering az interneten.

duol.hu

Az egyiken magát Tőkés Lászlót is kiretusálták, a másikon a Szomszédok Etusát varázsolták Lomnici helyére, a Hírcsárda pedig  Tőkés mögé háttérnek a lomnici hegycsúcsot tette.

Politikai körökben is vihart kavart az ügy: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Twitter üzenetében azt írja,  hogy ha a történet igaz, és a vágóval és a napi felelős szerkesztővel együtt nem rúgják ki 12-24 órán belül "az MTVA nevű akármiből ezt az 'MTI Hircentrum egyik munkatársát', akkor "szombaton szines krétával ugróiskolát rajzolok az MTI főbejárata elé az aszfaltra!! Komolyan, és ez még csak a kezdet!"

Ugyanakkor az MSZP is nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írják, hogy "az, hogy a köztévék szombati híradójában a legsötétebb pártállami időket idézve egyszerűen kitakarták Lomnici Zoltánt, nyilvánvalóan felfoghatatlan és elfogadhatatlan. Kérdés, hogy mindez felső utasításra történt, vagy még ”csak” az önkorrekció és az öncenzúra feltétlen reflexe tért vissza a magyar nyilvánosságba?"

A Napi Fix Hazudjon együtt a közszolgálati médiával – ön kit retusálna ki a híradóból? szavazást indított, ugyanakkor a blog szerzője, Mong Attila azt írja, „A Lomnici-ügy persze jelképesen vicces, a hülyeség kitüremkedése,  a cenzor piros ceruzája benne marad az újságban. A nagyobb baj az, amikor mindez észrevétlenül, vagy alig észrevehetően működik, éppen úgy, ahogyan ebben a mai riportban.”

Többen úgy vélik, Sztálini időket idéz az ügy, megszellőztették, hogy a közmédiában létezik egy tiltólista, olyan személyek nevével, akiket nem lehet szerepeltetni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy közszolgálati híradók esetében két MTI Nonprofit Zrt.-vezető, Élő Gábor és Német Zsolt hónapok óta közvetlenül naponta utasítja az MTVA munkatársait arra, hogy milyen anyagokat szerkesszenek és hogyan.

A felelősöket információnk szerint hamarosan megnevezik, s az is kiderül, rajzol-e Deutsch Tamás ugróiskolát az MTI főbejárata elé, esetleg ehhez sikerül-e társaságot is szereznie. Twitter oldalán többen is jelezték, már készítik a krétákat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!