Belföld

2011.12.23. 13:58

LMP: ez a demokrácia fekete napja

Feloszlatták az LMP délelőtti élőláncos tüntetését, több politikust a Gyorskocsi utcai fogdába szállítottak, az LMP szóvivője úgy tudja, közülük többeket még mindig nem engedtek el. Közben megkezdődött az LMP által péntek délutánra meghirdetett "A kétharmad csak tőled fél!" demonstráció is a budapesti Kossuth téren.

MTI

LMP: ez a demokrácia fekete napja

Ez a demokrácia fekete napja, mert a parlamentben módosítják a házszabályt, elfogadják a jegybank-, a választójogi és a pénzügyi stabilitási törvényt - mondta az LMP péntek délutáni Kossuth téri demonstrációján Szél Bernadett.

A választmányi szóvivő úgy fogalmazott, hogy új korszak kezdődik, mert "a demokrácia véget ért, és felsejlett a diktatúra".

Kukorelly Endre képviselő arról beszélt, hogy az LMP próbált konstruktív ellenzéki magatartást követni, de be kellett látniuk, hogy ez a politizálás a parlamentben nem elég. Szavai szerint ki kell menniük az utcára, és mindenkit egyenként kell megszólítani. Kukorelly Endre kijelentette: a magyar társadalom kómában van, és nem is értékeli, hogy mekkora a baj.

A délelőtti demonstráción több képviselőtársával közösen előállított Kaufer Virág arról beszélt: sosem gondolta volna, hogy törvényesen megválasztott képviselőként lesz először dolga a rendőrséggel. Mint mondta, délelőtt arra kényszerült, hogy törvényt sértve a "testemmel védjem a demokráciát". Meglátása szerint a kormánypártok ugyanis, a kétharmados többségükkel "erőszakot tesznek (...) az országgal".

Élő közvetítés az LMP demonstrációjáról:

 

 

Karácsony Gergely - Bibó Istvánt idézve - kijelentette: demokratának lenni annyi, mint nem félni. A frakcióvezető-helyettes az egybegyűlteknek azt üzente Magyarországnak van jövője, ha ők nem félnek.

Úgy fogalmazott, félniük azoknak kell, akik bent ülnek a parlamentben, "nyomják az igen gombot, és számolják fel a magyar parlamentarizmust".

Arra kért mindenkit, hogy hozzanak még egy embert a demokratikus oldalra, és váltsák le "ezt a szörnyű rezsimet". Hozzátette, hogy ezt követően viszont egy igazságos és toleráns társadalom eszközeivel kell újjáépíteni az alkotmányos kereteket.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta: a szembesítés éve lesz 2012; az LMP a szavazófülkékben kívánja szembesíteni Orbán Viktor miniszterelnököt a nép akaratával. Meg akarjuk kérdezni az embereket, hogy kívánják-e "a kiszolgáltatottság árán versenyképesebbé tenni Magyarországot", és kívánják-e a munkavállalói jogok, valamint az oktatás felszámolását - hangoztatta.

Schiffer András szerint a Fidesz-KDNP tavaly tavasszal esélyt kapott arra, hogy helyreállítsa - többek között - a magyar jogállam becsületét és a közbizalmat.

"Ezt az esélyt a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor eljátszotta" - jelentette ki. Majd azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor uralkodni akar, mert nem tud kormányozni, és "nemzeti cinizmus rendszere" kiszolgáltatottá teszi Magyarországot.

Székely Tamás, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke az összegyűltek előtt kijelentette: összehívják az ellenzéki kerekasztalt, hogy a jelenlegi rendszert leváltsák.

Árok Kornél, a mozgalom másik társelnöke azt mondta, a diktatúra megmutatta az arcát azzal, hogy péntek délután országgyűlési képviselőket vittek el a rendőrök az Országháztól.

A kormány tevékenysége nem tükrözi a többség akaratát, egy sor olyan intézkedést hajtottak végre, amelyre nem kaptak felhatalmazást - mondta.

Árok Kornél kijelentette: a jelenlegi rendszer elfogadhatatlan, és a diktatórikus jelzővel illethető. Gátat kell szabni a diktatúrának és a politikai önkény terjedésének - fűzte hozzá.

Azt mondta, a jelenlegi kormány helyére szakértői kormányt kell állítani.

A demonstráció résztvevői megtöltötték a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolót, sokan az úttesten álltak. A hallgatóság többször is Orbán Viktor miniszterelnök lemondását és "demokráciát" követelt, valamint az LMP által kiosztott zöld sípokat fújta.

A demonstráció végén bejelentették, hogy a rendőrség nem tudja biztosítani az átvonulást a Gyorskocsi utcába, de erre nincs is szükség, mert "a reggeli hősöket elkezdték kiengedni". Korábban még arra kérték a jelenlévőket, hogy a tüntetés végén a közlekedési szabályok maximális betartása mellett vonuljanak a Gyorskocsi utcába, mert tudomása szerint jelenleg is ott tartanak több állampolgárt, akiket a délelőtti demonstráció során állítottak elő a Parlament mellől.

Ennek ellenére a demonstráció végén több LMP-s politikus és aktivista átment a Gyorskocsi utcába, hogy megvárják, hogy a kora délután előállítottakat kiengedik.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Bánáti: nem követtek el bűncselekményt az előállított politikusok

 

 

 

 

 

Bánáti: nem követtek el bűncselekményt az előállított politikusok

Bánáti János büntetőjogász, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint nem követtek el bűncselekményt azok a politikusok, akiket az LMP demonstrációjáról rendőrök vittek a Gyorskocsi utcai fogdába péntek délután.

A rendőrség gyanúja azzal, hogy a képviselők odaláncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országház ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre, személyi szabadság megsértése bűncselekményt követtek el.

A büntetőjogász szerint a bűncselekmény gyanúja akkor vethető fel, ha az elkövetők szándéka arra irányult volna, hogy valaki ne tudjon elmenni a helyszínről. Ebben az ügyben ez a felvetés "eredményesen vitatható", hiszen csak nehezítve lett a személyek mozgása, akadályozni nem akarták személyes mozgásukat, gyalogosan probléma nélkül bárki bejuthatott a Parlamentbe.

A személyi szabadságtól való megfosztást, akadályozást nevezi bűncselekménynek a törvény, a személyi szabadság nehezítése viszont a polgári engedetlenség fogalomkörébe tartozik - fogalmazott Bánáti János.

A körülményeket és a motívumot figyelembe véve feltehetően pénzbírsággal zárul majd az ügy - mondta Bánáti János.

A büntetőjogász hangsúlyozta: korábban már állítottak elő politikusokat demonstráció során, például a 2007-es Kossuth téri kordonbontáskor, de akkor bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

OLDALTÖRÉS: Véget ért a délelőtti demonstráció

Véget ért az LMP demonstrációja péntek délután negyed három körül a Parlamentnél. A rendőrség az LMP összeláncolt politikusain és szimpatizánsain kívül a Demokratikus Koalíció több tagját is előállította, s elvittek körülbelül tíz szocialista politikust is. Azóta a tiltakozók utolsó csoportja is elhagyta a helyszínt.

Véget ért az LMP demonstrációja péntek délután negyed három körül a Parlamentnél. A rendőrség az LMP összeláncolt politikusain és szimpatizánsain kívül a Demokratikus Koalíció több tagját is előállította, s elvittek körülbelül tíz szocialista politikust is. Azóta a tiltakozók utolsó csoportja is elhagyta a helyszínt.

Véget ért az LMP demonstrációja péntek délután negyed három körül a Parlamentnél. A rendőrség az LMP összeláncolt politikusain és szimpatizánsain kívül a Demokratikus Koalíció több tagját is előállította, s elvittek körülbelül tíz szocialista politikust is. Azóta a tiltakozók utolsó csoportja is elhagyta a helyszínt.

A demonstráció reggel kilenckor a Kossuth téri metróbejáratnál kezdődött, ahol a párt aktivistáinak osztották ki a kormánypárti képviselők A3-as papírlapra nyomtatott arcképét. A lapokon a politikusok neve és párthovatartozása mellett az "Ugye, nem árulod el a demokráciát?" felirat állt.

 

 

Fél tíz körül előbb a Ház északi, azután déli kapujánál jelentek meg az LMP képviselői, akik szimpatizánsaikkal együtt az autóbejáratok oszlopaihoz láncolták magukat, hogy így hívják fel a figyelmet arra, az Országgyűlés pénteken szavaz a pénzügyi stabilitási, illetve a választójogi törvényekről. A tiltakozók "Elég volt!" táblát vittel magukkal.

Az északi bejáratnál tíz összeláncolt ember, köztük az LMP hat parlamenti képviselője - Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Péter - akadályozta a forgalmat, előállításukig csak gyalogosan lehetett onnan megközelíteni a Parlamentet. Itt távozni is csak gyalogosan lehetett.

Délelőtt tizenegy óra után, miután a szervezők közölték, hogy lejárt a bejelentett tüntetés ideje, a rendőrök erővágóval elvágták az embereket összekötő láncot, és egyesével rendőrségi kisteherautókhoz vitték őket. Szabó Tímeát nem állították elő, mert ő ezt megelőzőn kilépett az összeláncoltak közül, a helyére más lépett.

A déli kapunál, ahol Kaufer Virág, Jávor Benedek, Scheiring Gábor és Kukorelly Endre sorakozott fel az aktivistákkal kiegészülve, először csak a kifelé tartó autók sávját tudták elállni. Nem sokkal később jelent meg Szilágyi László képviselő és több tiltakozó, akik a másik sávot zárták le.

 

 

Amikor az északi bejárat után a délinél is megkezdték a tüntetés feloszlatását, az LMP-s politikusok és aktivisták mellett előállították a Demokratikus Koalíció több tagját, Gyurcsány Ferencet, Vadai Ágnest és Molnár Csabát is.

Egy ismeretlen fiatalember ellenállt a rendőri intézkedésnek, őt megbilincselve állították elő.

Ezt követően a rendőrség előállította azokat a képviselőket és aktivistákat is, akik lezárták az ország karácsonyfája mellett ideiglenesen megnyitott bejáratot. Ennek során több szocialista képviselőt, köztük Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt is előállították. Róluk Török Zsolt szóvivő azt mondta, hogy a politikusok megpróbálták megakadályozni a tüntetők elszállítását.

Negyed három körül önként, saját elhatározásából távozott Osztolykán Ágnes és az a négy aktivista, akik reggel egy a Parlament kerítésénél nyitott ideiglenes bejárathoz láncolták magukat.

Az LMP péntek délután négy órától a Kossuth térre, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtti térre hirdetett újabb demonstrációt.

A rendőrség azt közölte, hogy összesen 26 embert állított elő az Országgyűlés épülete előtt pénteken tartott demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van. A közlemény szerint az Országgyűlés épülete elé, több helyszínre bejelentett demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók közül többen leláncolták magukat a Parlament kapui elé, ezzel megakadályozva a be- és a kiléptetést, az Országgyűlés ülésének zavartalan megkezdését. "A demonstráció fő szervezője a cselekménytől elhatárolódott" - tette hozzá a BRFK.

Úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét. Amikor az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált, a rendőrség közbeavatkozott, és összesen 26 embert előállítottak - írták.

Azóta több előállított politikus - így LMP-s képviselők és Gyurcsány Ferenc is - elhagyhatta a Gyorskocsi utcai épületet.

A Zalai Hírlap helyszíni beszámolójáért kattintson ide!

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Helsinki bizottság: abszurd indokkal vitték el a tiltakozó képviselőket

 

 

 

 

 

 


Helsinki bizottság: abszurd indokkal vitték el a tiltakozó képviselőket

A Magyar Helsinki Bizottság abszurdnak nevezte, hogy a személyi szabadság megsértése miatt eljárást indítottak a pénteki LMP-s demonstráció résztvevői ellen. A jogvédő szervezet az MTI-vel azt közölte: jogi segítséget nyújtanak a Gyorskocsi utcai rendőrségi fogdára előállított tiltakozó aktivistáknak.

A Magyar Helsinki Bizottság felszólította a rendőrséget és az ügyészséget, hogy vizsgálják felül a tüntetők cselekményének "nyilvánvalóan abszurd minősítését", és szüntesse meg a büntetőeljárást. Mint hozzátették, ezzel együtt ki kell vizsgálni a parlamenti képviselők és aktivisták elleni rendőri intézkedések jogszerűségét, ideértve a testi kényszer alkalmazásának módját is, és azt, hogy az mindenben megfelelt-e a szükségesség és arányosság feltételének.

A szervezet közleményében kifejtette: a büntető törvénykönyv értelmében a rendőrség hivatkozásában szereplő és három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt az követi el, "aki mást személyi szabadságától megfoszt". Álláspontjuk szerint az élőláncban részt vevők senkit nem gátoltak meg abban, hogy a Parlament épületébe bejusson vagy onnan kijöjjön, hiszen ezt gyalogosan bárki bármikor megtehette, ezért fel sem vetődhet, hogy a tüntetők akárkit megfosztottak volna a szabad helyváltoztatás jogától.

A szervezet arra is kitért, szerinte a Fidesz 2007-es kordonbontása kapcsán hozott bírósági döntés fényében "kérdéses, hogy a tiltakozók magatartása egyáltalán szabálysértésnek minősülhet-e".

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országgyűlés ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt; tájékoztatásuk szerint összesen 26 embert állítottak elő, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van.

A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről. Azóta több előállított politikus - így LMP-s képviselők és Gyurcsány Ferenc is - elhagyhatta a Gyorskocsi utcai épületet.

 

OLDALTÖRÉS: A rendőri erőszak 2006-ot idézi

 

 

 

 

 

Schiffer: "a rendőri erőszak 2006-ot idézi"

Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott "rendőri erőszak 2006-ot idézi"; Schiffer András pénteken a budapesti Gyorskocsi utcában azt mondta: az LMP részéről már csak Dorosz Dávid országgyűlési képviselő van az épületben.

A frakcióvezető a Gyorskocsi utcai épület előtt az MTI-nek elmondta: az egyik képviselőtársuk még mindig oda van láncolva az Országház autóbejáratához, viszont azok közül a képviselők közül, akiket a rendőrök elvittek, Dorosz Dávidot leszámítva mindenki szabadon engedtek.

Hozzátette: a rendőrségen felvették az előállítottak adatait, majd elengedték őket. A frakcióvezető sérelmezte az előállítás módját, mint mondta, egyik képviselőtársát a rendőrök durván nyakon ragadták, s ok nélkül rángatni kezdték. Sérelmezte azt is, hogy az őket képviselő ügyvédeket a rendőrök egy óránál is hosszabb ideig várakoztatták.

A Gyorskocsi utcát a fogda előtt teljesen lezárta a rendőrség, oda senkit nem engednek be. A lezárt rész előtt LMP-s képviselők, illetve az MSZP néhány képviselője is jelen van. Az MTI tudósítója ott látta Hiller Istvánt, Szanyi Tibort, illetve a szocialista párt ifjúsági szervezetének, a Societasnak a vezetőjét is.

Nyakó István: békés állampolgárokat vitt be a rendőrség

Nyakó István szerint békés és törvényesen demonstráló állampolgárokat állított elő a rendőrség pénteken az Országgyűlés épülete elől. Az MSZP országgyűlési képviselője, akit szintén elvittek a rendőrök, a Gyorskocsi utcai fogdából telefonon nyilatkozott péntek délután az MTI-nek.

A képviselő Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének a szavaira reagálva azt mondta: ha a fideszes képviselő lement volna a Parlament elé, akkor láthatta volna, hogy az akció békés és törvényes módon zajlik.

Nyakó István hozzátette, országgyűlési képviselőként úgy véli, az a dolga, hogy fellépjen a törvénysértések ellen.

A képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy még 11 vagy 12 szocialista képviselőtársával együtt a II. kerületi Gyorskocsi utcai fogdában van, a rendőrök felvették már az adataikat, most ők arra várnak, hogy elengedjék őket.

Az épület előtti részt mostanra már nemcsak szalaggal zárta le a rendőrség, hanem kordonokat is fölállítottak.

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országgyűlés ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt. A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség összesen 26 embert állított elő a demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van.

Azóta több előállított politikus - így LMP-s képviselők és Gyurcsány Ferenc is - elhagyhatta a Gyorskocsi utcai épületet.
 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: BRFK: 26 embert állítottak elő

 

 

 

 

 

 

BRFK: 26 embert állítottak elő

A rendőrség összesen 26 embert állított elő az Országgyűlés épülete előtt pénteken tartott demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) péntek délután a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint az Országgyűlés épülete elé péntekre, több helyszínre bejelentett demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók közül többen leláncolták magukat a Parlament kapui elé, ezzel megakadályozva a be- és a kiléptetést, az Országgyűlés ülésének zavartalan megkezdését. A demonstráció fő szervezője a cselekménytől elhatárolódott - tette hozzá.

A rendőrség úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét. Amikor az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált, a rendőrség közbeavatkozott, és összesen 26 embert előállítottak - áll a közleményben.

Kiengedték Gyurcsányt és több előállított képviselőt

Kiengedték Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és több más előállított képviselőt péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából.

Gyurcsány Ferenc a fogda előtt újságíróknak azt mondta: nagyjából egy órát vártak a folyosón, amikor egy - vélhetően - rendőrnyomozó kiállított egy "nyúlfarknyi papírt", amely arra volt jó, hogy kiengedjék őket. Ezen a papíron ők panaszt tettek a rendőri intézkedés ellen - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, egy természetes politikai gesztus.

A DK elnöke közölte: a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei. Hozzátette, világos, hogy ez a kormány ezt nem fogja tudni csinálni; ma az LMP, míg holnap mások, civilek, szakszervezetek fognak elindulni, mert a "kormány rendszerével nem lehet együtt élni".

 MSZP-seket is előállítottak

Az MSZP frakció körülbelül 10 tagját, köztük Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt, Ujhelyi Istvánt az Országgyűlés alelnökét és Lendvai Ildikó volt pártelnököt is előállították a rendőrök az LMP pénteki demonstrációján, miután a szocialista politikusok megpróbálták megakadályozni a tüntetők elszállítását. A szocialista képviselőket rendőrautók vitték el a helyszínről - nyilatkozta Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.

A szocialista politikus elmondta: az MSZP frakció tagjai azért mentek ki a Kossuth Lajos térre, hogy tájékozódjanak a rendőrautókban ülő LMP-s politikusok és aktivisták helyzetéről és állapotáról. Ekkor a helyszínen lévő rendőrök közölték, hogy szeretnének elindulni az autókkal, az MSZP-s politikusok azonban közölték, hogy ők viszont nem szeretnék, ha elvinnék őket, mire a rendőri vezető közölte, hogy be lehet szállni a mikrobuszba, erre pedig kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül beszállt Mesterházy Attila, Ujhelyi István, Lendvai Ildikó, Gúr Nándor és Steiner Pál, akiket "valószínűleg a Gyorskocsi utcába" szállítanak - mondta Török Zsolt.

A házbizottság pénteki harmadik ülése után az MSZP-s Józsa István arra az újságírói kérdésre, mit tud több frakciótársáról, azt válaszolta: a Gyorskocsi utcában vannak, és "kísérletet tesznek a többiek kiszabadítására". "Megpróbáltuk megakadályozni a rendőri fellépést, és úgy gondolom, azzal, hogy a rendőrautóban ők is sorsközösséget vállaltak a lefogottakkal, rájuk is kiterjed a rendőri eljárás" - tette hozzá.

Az Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) későbbre ígért tájékoztatást az ügyben. 


A Zalai Hírlap helyszíni beszámolójáért kattintson ide

Gyurcsány Ferencet és több szocialista politikust is előállítottak

A rendőrök hidegvágókkal leszedték a láncokat, amelyekkel az LMP-s politikusok és aktivisták odarögzítették magukat az oszlophoz a Parlament déli autóbejáratánál, és rendőrautókhoz kísérték őket. Eközben kisebb tumultus alakult ki, ezt követően a Demokratikus Koalíció három képviselőjét is a rendőrautókhoz vitték, majd minden résztvevőt elszállítottak.
  
A helyszínen elterjedt hírek szerint személyi szabadság megsértésével gyanúsítják őket, és mindannyiukat a Gyorskocsi utcába vitték. 


   
A rendőrség dél után néhány perccel az utolsó, a parlament déli sorompójánál demonstráló tüntetőt is elvitte. Egy fiatalember megpróbált ellenállni, őt lefogták, és megbilincselték. Jelenleg már csak az oroszlános kapuval szemben, az ország karácsonyfája mellett demonstrálnak néhányan.
   
A Parlament északi bejáratánál tiltakozók közül tíz embert, köztük öt LMP-s képviselőt vittek el a rendőrök: Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Vágó Gábort, Ertsey Katalint és Szilágyi Gábort.
   
Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához; az Országház ülésére érkezők már nem tudtak autóval behajtani a területre.
  
Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok így tüntettek a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény elfogadása ellen.
 
  A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista sorakozott fel láncban. A rendőrök Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Jávor Benedek azt hangsúlyozta, nem pártként és nem szervezetten, hanem egyéni elhatározásból érkeztek a Házhoz.

LMP-s képviselők láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok oszlopához

Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntetnek.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista, az északinál Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Gábor és négy aktivista sorakozott fel láncban.  

A rendfenntartók Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, lemond a mentelmi jogáról. Mint mondta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Jávor Benedek azt hangsúlyozta, nem pártként és nem szervezetten, hanem egyéni elhatározásból érkeztek a Házhoz. Csatlakozott a demonstrálókhoz Szilágyi László és Dorosz Dávid LMP-s képviselő is, ők a sorompóhoz láncolták magukat.

A rendőrök egy hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Amikor megindult volna a forgalom, egy fiatalember ugrott oda az autók elé, ezzel lehetőséget biztosított a többi demonstrálónak arra, hogy újra elállják az utat.

Közben a járdán felsorakozott tüntetők "Az egész világ téged néz!" kiáltásokat skandálva biztatták a magukat a bejárathoz odaláncolt demonstrálókat. A tiltakozók leültek a földre, s egy aktivistát, a XI. kerületi önkormányzati képviselőt, Gajárszki Áront, aki korábban szintén odaláncolta magát a bejárathoz, a rendőrök vitték el a helyszínről.

Az LMP képviselői és az aktivisták megbénították az autóforgalmat a Parlament déli bejáratánál. Többen a betonra ültek le a sorompó mellett, míg Kukorelly Endre a behajtani szándékozó autók előtt áll.

Közben visszaérkezett a helyszínre Gajárszki Áron önkormányzati képviselő. A politikus visszaérkezése után újságíróknak azt mondta, hogy igazoltatták, s felszólították arra, hogy hagyjon fel korábbi cselekedetével.

Új ellenállást hirdetnek az Orbán-rendszer politikája ellen

Az LMP néhány tucat aktivistája péntek reggel a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel. Kezükben a kormánypárti képviselők A3-as lapokra kinyomtatott fényképeit tartják, amelyen az adott politikus neve és párthovatartozása mellett az "Ugye, nem árulod el a demokráciát?" felirat olvasható.

Az ellenzéki párt pénteki közleményében azt írja, egy hosszú folyamat végét és egy új korszak kezdetét jelzi, hogy december 23-án az Országgyűlés többsége minden bizonnyal elfogadja a választójogi törvényt, a stabilitási törvényt, az új jegybanktörvényt és a házszabály módosításait.

Szerintük az új választójogi törvényben a választókerületek határait olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben.

A stabilitási törvényt azért kifogásolják, mert szerintük arról gondoskodik, hogy a Fidesz ellenzéke akkor se tudjon kormányozni, ha mégis megnyerné a választást, hiszen a törvény kétharmadba betonozza az igazságtalan egykulcsos adót, vagyis a következő kabinetnek is a "bukott Orbán-Matolcsy recept" szerint kéne kormányoznia.

Az LMP az  új jegybanktörvénnyel kapcsolatban azt írja: a kormánytöbbség maga alá gyűri a Magyar Nemzeti Bankot, és ezzel "az utolsó tégla is a helyére kerül a köztársaság romjain épülő új, Fideszes pártállam épületében".

A házszabály módosítását pedig azért ítélik el, mert véleményük szerint lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatokról.

Az LMP azt írja, 2011. december 23. az Orbán-rendszer megszületésének napja.

"A köztársaság helyébe lépő Orbán-rendszer gépezetében az utolsó fogaskerekek is a helyükre kerülnek. A parlamentáris demokrácia híveiként az elmúlt másfél évben mindent tőlünk telhetőt megtettünk az Országgyűlésben. A házon belüli eszközeink elfogytak. Ezért ki kell jönnünk a ház falai közül, és jeleznünk kell ezt a korszakhatárt" - fogalmaznak a közleményben.

Ezért - folytatják - ezen a napon nem tehetnek mást, mint hogy "új ellenállást" hirdetnek az új rendszerrel szemben, ennek az ellenállásnak pedig  "konfrontatívnak, de erőszakmentesnek kell lennie".

Az ellenzéki párt szerint az új ellenállás legerősebb fegyvere az igazság. "Ez a rendszer meg fog bukni, el fog tűnni, amint a társadalom egésze megtudja róla az igazságot, s ha az ellenzék hangot ad ennek az igazságnak" - teszik hozzá.

Szerintük az LMP, csak egy szereplője lehet az igazság kimondására szerveződő ellenállásnak, ezért remélik, hogy december 23-án együtt emelhetik fel a szavukat a parlamenten belüli és kívüli ellenzék minden tömörülésének tagjaival, akiknek fontos demokrácia megvédése.

Úgy vélik az Orbán-rendszer nem lesz tartós, meg fogja rendíteni a 2012-es népszavazás, amely visszaadja a munkavállalók elvett jogait és romba fogja dönteni a 2014-es országgyűlési választás.

"Készüljünk arra, hogy nemsokára együtt fogjuk újjáépíteni a köztársaságot" - zárja közleményét az LMP.

OLDALTÖRÉS: Összefoglaló

Minden ellenzéki képviselőt kiengedtek a fogdából

Minden ellenzéki képviselőt kiengedtek a fogdából

Minden ellenzéki képviselőt kiengedtek a fogdából

Minden olyan ellenzéki képviselőt kiengedtek péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából, akit az LMP délelőtti, a Parlamentnél tartott demonstrációjáról állítottak elő.

Péntek reggel az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel, tiltakozva a szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál.

A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Ezt követően felszólították a résztvevőket a terület elhagyására, majd több LMP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Vadai Ágnest és Molnár Csabát - elvitték a helyszínről. Több szocialista politikust, így Mesterházy Attila pártelnököt és Lendvai Ildikót is előállították, miután az MSZP-frakció több tagja megpróbálta megakadályozni a tüntetők elszállítását. A szocialista képviselőket is rendőrautók vitték el a helyszínről.

A képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahonnan sorban engedték el őket, miután felvették az adataikat.

Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott "rendőri erőszak 2006-ot idézi". Schiffer András az épület előtt nyilatkozva sérelmezte az előállítás módját, mint mondta, egyik képviselőtársát a rendőrök durván nyakon ragadták, s ok nélkül rángatni kezdték. Sérelmezte azt is, hogy az őket képviselő ügyvédeket a rendőrök egy óránál is hosszabb ideig várakoztatták.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, miután kiengedték őt és képviselőtársait, azt nyilatkozta, hogy minden ellenzéki pártnak össze kell fognia "Orbán Viktor diktatúrája ellen". A pártelnök közölte, most már világosan látszik, hogy az ellenzéki pártoknak, kivéve a Jobbiknak, össze kell fogniuk, hogy megállítsák Orbán Viktort. Hozzátette azt is, hogy a rendőrségen mindannyian lemondtak a mentelmi jogukról, vállalva a szabálysértés következményeit. A párt elnök tizenegy képviselőtársával együtt péntek délután négy órakor hagyta el a Gyorskocsi utcai fogdát.

Gyurcsány Ferenc a fogda előtt újságíróknak azt mondta: nagyjából egy órát vártak a folyosón, amikor egy - vélhetően - rendőrnyomozó kiállított egy "nyúlfarknyi papírt", amely arra volt jó, hogy kiengedjék őket. Ezen a papíron ők panaszt tettek a rendőri intézkedés ellen - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, egy természetes politikai gesztus.

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke a párt elnökségének ülése utáni sajtótájékoztatón azt közölte: politikai paródiának tartja a Fidesz a Parlament előtt péntek délelőtt történteket. Úgy fogalmazott az LMP demonstrációjával kapcsolatban: "Gyurcsány Ferenc galád módon elvitte az LMP elől a show-t", az MSZP pedig "mellbedobással megpróbált a dobogó harmadik fokára feljutni", hogy "akkor már az MSZP-t is tartóztassák le". Kósa Lajos szerint politikai paródia zajlott, tartalmi üzenet nélkül, s az eseményeknek semmi közük a parlament munkájához.

A Jobbik elnöke szerint bár indokolt és jogos az LMP pénteki akciója, az hiteltelen és nem az ország valódi problémáival foglalkozik. Vona Gábor sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc "lenyúlta a show-t", és a tüntetés akkor lett hiteltelen, amikor "a szemkilövető, hazudozó, nemzetáruló Gyurcsány megjelent az emberek között és eljátszotta, hogy ő most meg akarja védeni a demokráciát".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!