Belföld

2009.09.14. 19:27

Leszavazták Seres Máriát: Nem lesz népszavazás a képviselői költségtérítésről

Budapest - Az Országgyűlés nem rendelte el a népszavazás kiírását a képviselői költségtérítés ügyében hétfőn.A parlament 341 igen szavazattal és négy tartózkodással döntött arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére figyelemmel nem rendeli el a Seres Mária által kezdeményezett referendumot.

zaol.hu

Az Országgyűlés áprilisban már elrendelte a népszavazást, de az Ab új eljárás lefolytatására kötelezte a Házat, mert közben olyan törvény született, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát.

Összesen 605 ezren támogatták a népszavazási kérdést, amely úgy szólt, hogy "egyetért-e Ön azzal, hogy az ország¬gyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Az Országgyűlés június 29-én kétharmados többséggel úgy döntött: jövőre megszűnik a képviselői költségtérítés, a képviselők a javadalmukból, azaz a bevételükből csak számlával igazolt költségeiket vonhatják le, és a képviselői javadalom a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik.

Ám a jogszabály nem oldott meg minden gondot, mert egyes parlamenti tisztségviselők javadalmazása a január 1-től hatályba lépő szabályok miatt a jelenleginél jelentősen több lenne, ezért a törvényt kezdeményező szocialista Göndör István megígérte, ősszel módosító indítvánnyal korrigálja a hibát.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!