Belföld

2011.03.20. 11:31

Lázár János elnézést kért

Budapest - Lázár János hangsúlyozta: nem a szegény emberekről, hanem a "megélhetési politikusokról" beszélt.

MTI

Elnézést kért Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere a városi közgyűlésben 2008-ban elhangzott - mint mondta - félreérthető mondatai miatt, amelyekről szombaton került fel az internetre egy hangfelvétel. A politikus hangsúlyozta: a szóban forgó 2008-as hódmezővásárhelyi ülésen nem a szegény emberekről, hanem a "megélhetési politikusokról" beszélt.

Lázár János vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: minden mondatért, minden szóért, minden félreértelmezhető kijelentésért vállalni kell a felelősséget akkor is, ha hosszú évekkel ezelőtt és más szövegkörnyezetben hangzott el. "Ezért szeretnék elnézést kérni Magyarországtól a félreértelmezhető és félreértett mondataim miatt. Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik a félreérthető fogalmazás miatt úgy érzik, hogy őket megbántottam" - közölte.

Úgy fogalmazott, a Fidesz és a polgári oldal képviselőit az különbözteti meg másoktól, hogy a szavakért vállalják a felelősséget - szemben az elmúlt nyolc évvel.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nyilvánosságra került, manipulált szövegrészletben nem az emberekről, nem a szegény emberekről, a hátrányos helyzetben lévőkről beszélt, hanem a "megélhetési politikusokról" volt szó, mégpedig akkor, amikor egy 2008. nyári nyilvános ülésen Hódmezővásárhely képviselő-testülete a képviselői vagyonnyilatkozatokról és a települési képviselők vagyoni viszonyairól folytatott le egy - írott szöveg szerint - körülbelül 15 oldalnyi vitát.

Ezt követően a tájékoztatón lejátszottak az említett tanácskozáson elhangzottakból egy részletet. Eszerint Lázár János egyebek mellett a következőket mondta: "én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete. Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselő-testületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelemnyilatkozatok alapján, mint hogyha érdekes dolgok derülnének ki."

A szöveg úgy folytatódik: "Na most még annyit hadd mondjak el önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyonbevallását és a fiam bevallását, és az előbb már említettem önöknek, hogy volt akinek a kampányában ezt fölhasználták, kiszámolták, átváltották az euróbetétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek, azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák legalább ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogy ha a kamat és a forint-euró árfolyam az jól alakul a következő években." (A 15 oldalas jegyzőkönyv elérhető a fidesz.hu oldalon.)

A polgármester-frakcióvezető a vasárnapi tájékoztatón ezután elmondta: a bemutatott szövegrészlet egy 15 oldalnyi vita része. A vitában - folytatta - nem volt szó sem a hódmezővásárhelyi társadalmi és szociális viszonyokról, sem egyetlenegy hódmezővásárhelyi vagy magyarországi szegény emberről.

A vita arról szólt, hogy van-e annak helye a hódmezővásárhelyi testületben, aki kétkezi munkásemberként vagy egyetemi tanárként a saját életében nem tudott sikereket elérni, eredményes lenni - fejtette ki, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint aki képtelen arra, hogy a saját maga világában helyt álljon, az nem alkalmas a közösség képviseletére. "Sem a helyi, sem az országos politikában nincs azoknak helye, akik megélhetési életcélnak tekintik a parlamentet vagy a helyi képviselő-testületet. A megjegyzésem rájuk vonatkozott, nem másra" - fűzte hozzá.

A nyilvánosságra került szöveg manipulált - mondta a frakcióvezető -, a 15 oldalnyi írott vitából választottak ki két mondatot, a szövegkörnyezetből kiragadva, a magyarázó részt kivágva.

"Én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű, kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselő-testületben" - jelentette ki.

Lázár János megjegyezte, a családja vagyoni viszonyaira vonatkozó részt is meghamisították. "2006-ban az akkori egy szem gyermekemnek (...) a vagyonnyilatkozatát - helyi szinten példa nélkül - nyilvánosságra hoztam, a feleségem vagyonnyilatkozatát is. Ebben euró- és svájcifrank-megtakarítások szerepelnek, és ezeket váltották át, és nevesítették helyi szórólapokon, hogy az én gyerekemnek mennyi pénze van. Az én megjegyzésem e tekintetben erre vonatkozott, és ezt vállalom is" - fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!