Belföld

2011.08.16. 16:23

Külön kegyhelyek az autópályákon elhunytak emlékére

Balesetveszély miatt nem lehet keresztet állítani, kegytárgyakat elhelyezni az autópályák mentén az úton közlekedési balesetben elhunytak emlékére, ám az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. minden, általa üzemeltetett autópályán kialakított egy-egy kegyeleti helyet - tájékoztatott a cég szóvivője kedden.

MTI

Az MTI annak kapcsán kereste az ÁAK Zrt.-t, hogy az üzemeltető cég visszavonta korábbi engedélyét, így sem hozzátartozói, sem rendőr kollégái nem emlékezhetnek meg az M1-es autópályán egy éve motorbalesetben elhunyt főtörzsőrmesterről. A baleset helyszínénél állított keresztet lapértesülés szerint kihúzták a földből és elküldték az elhunyt rendőr édesanyjának munkahelyére.
   
Magyarországon szokássá vált a balesetek helyszínein koszorúkat, kereszteket, sírköveket kihelyezni, ez azonban illegális, hiszen erre engedélyt kellett volna kérniük a hozzátartozóknak az autópályát üzemeltető ÁAK Zrt.-től - mondta a szóvivő.
   
Tavaly ősz óta a cég már kérésre sem ad engedélyt emléktárgyak elhelyezésére az autópályák mentén, mert az balesetveszélyes és az útfenntartást, így például a hóeltakarítást is akadályozza. Béni Gyöngyi hozzátette:  tavaly ősszel összeszedték és az autópályát üzemeltető cég telephelyeire vitték az emléktárgyakat.
   
A cég minden - általa üzemeltetett - autópályán kialakított egy-egy kegyeleti helyet. A pihenőhelyeken kopjafát állítottak és egy emléktáblát is elhelyeztek. Az emlékhelyek listája az Állami Autópálya Kezelő Zrt. honlapján (www.autopalya.hu) található.
   
A főútvonalakat üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy emléktáblák elhelyezésére a közutak mentén csak akkor ad engedélyt, ha az nem veszélyezteti a forgalom biztonságát, vagyis a "kegyhely" kellő távolságra van az úttól, illetve a közelében a biztonságos megállásra szolgáló hely is található.
   
A hatályos jogszabály szerint lehetőség van az út mentén illegálisan elhelyezett emléktárgyak begyűjtésére. Az üzemeltető cég azonban - tekintettel az elhunytak családtagjainak érzéseire - nem tervezi ezek kampányszerű eltávolítását. A Magyar Közút Zrt. ugyanakkor az MTI-nek írt válaszában felhívta a gyászolók figyelmét, hogy a nem megfelelően felállított építmények az úton közlekedőkre veszélyt jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!