Belföld

2014.03.30. 18:22

Kormányváltó erők nagygyűlése az Operánál

Budapest – Az Orbán-kormányt kemény szavakkal kritizálva buzdítottak az ötpárti ellenzéki szövetség vezetői szavazásra mindenkit, aki változást akar az országban. Vasárnap a baloldali összefogás az Operaháznál tartott nagygyűlésén a becslések szerint 80-100 ezres tömeg többször skandálta: „Orbán takarodj!”

Osváth Sarolta

A kormányváltást támogatók az Oktogonig megtöltötték az Andrássy utat, a tömegben felvonulók táblái alapján sokan érkeztek vidékről is a demonstrációra, amelyet Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke nyitott meg, emlékeztetve a 2012. január 2-i tüntetésre, amikor "Orbán Viktor és talpnyalói" bent az operaházban ünnepelték "egy új birodalom születését". Első szónokként Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ugyancsak keményen fogalmazott:  a magyarok ezer éves küzdelme arról szólt, hogy az ország Nyugatra megy és nem Keletre. Mi 1989-ben megérkeztünk Európába, és nem fogjuk megengedni, hogy egy politikai szélhámos, egy átkozott csaló, aki ma miniszterelnök, letérítsen bennünket erről az útról – mondta, majd kijelentette:  a magyar szabadság nem eladó, mert tartozunk vele magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak".

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke arra figyelmeztetett: a szabadság nem lehet ellenzékben. Szerinte április 6-a Kelet és Nyugat, Moszkva és Brüsszel, rabság és szabadság közötti választás lesz. Az ellenzék sajtószabadságot akar és szoros szövetséget Európával. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint amíg "Magyarország felett Orbán Viktor uralkodik" nincs esély az elesettek, a jövő generációk képviseletére.  De Magyarországon újra szabadság és béke lesz, ha elveszik "kedvenc játékszerét, a kormányrudat". Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője ugyancsak szavazásra buzdított mindenkit, és arra figyelmeztetett, a szavazócédulán csak egy listája van a kormányváltásnak és tizenhét a kormány maradásának. A rezsim minden aljassága ellenére van egy talpalatnyi hely, ahol még köztársaság van, s ez a szavazófülke. Most az egyszer szavazzanak valami ellen, hogy a legközelebb végre valamiért szavazhassanak!

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje összefoglalta az ellenzéki szövetség kormányzási programját: valódi munkahelyeket, tisztességes béreket, növekedést segítő gazdaságpolitikát és igazságos társadalompolitikát, ezen belül valós rezsicsökkentést,  tandíjmentességet, minimálbér- és nyugdíjemelést ígért. 

Két világ- és jövőkép áll szemben egymással, a Fidesz új pártállamot akar, a baloldali szövetség pedig köztársaságot, modern, európai Magyarországot - jelentette ki. Mesterházy Attila ismét felszólította Orbán Viktort a miniszterelnök-jelölti vitára, gyávának nevezte, mert nem mer szembenézni a magyar valósággal. "Bolseviktornak", Putyin pincsijének nevezte, a választókat pedig arra bíztatta: a szavazófülkében küldjék el „ezt a korrupt bandát a történelem szemétdombjára". Ekkor a tömegből többen azt skandálták a kormányfőnek címezve: "gyáva".

A rendezvény végén Máté Péter Hazám című kampány dallá átírt művének meghallgatása közben a résztvevők piros-fehér-zöld színű kartonlapokat tartottak fel a nemzeti zászlót kirakva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!