Belföld

2011.09.15. 12:39

Kollektív szerződéssel a munkavállalók ellen

Az MSZP szerint aggályos, hogy az eddigi gyakorlattal szemben az új munka törvénykönyvének hatályba lépését követően a kollektív szerződések az általános szabályoknál kedvezőtlenebb feltételeket is meghatározhatnának a munkavállalók számára. A szocialisták a foglalkoztatási adatokkal is elégedetlenek.

MTI

Gúr Nándor, a parlamenti foglalkoztatási és munkaügyi bizottság MSZP-s elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón nonszensznek nevezte, hogy a kollektív szerződések még a várhatóan szigorodó törvényi feltételekhez képest is szűkítsék a munkavállalói jogokat. Kifogásolta a dolgozók kártérítési felelősségének kiterjesztését és a szakszervezeti jogosítványok csökkentését is.

Hangsúlyozta, a munka törvénykönyvének megváltoztatását célzó kormányzati tervekkel szembeni fellépés a civileknek, a szakszervezeteknek és az ellenzéki pártoknak egyaránt kötelessége mind szakmai javaslatokkal, mind demonstrációkkal. "Meg kell értetni a kormánnyal, hogy nem lehet mindent megcsinálni a munkavállalókkal" - mondta az MSZP-s képviselő.

Arra is kitért, hogy a kormány egymillió új munkahelyre vonatkozó ígérete alapján másfél év elteltével már 150 ezer új állásnak kellene lennie, ezzel szemben a munkanélküliek száma nőtt az elmúlt egy évben, az álláskeresők több mint 40 százaléka pedig nem kap ellátást.

Gúr Nándor azt is hangoztatta, hogy a kétkulcsos adórendszer visszaállítása lehetőséget adna a munkát terhelő járulékok csökkentésére és ezzel arra, hogy a vállalkozások munkahelyeket teremtsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!