Belföld

2014.04.13. 12:20

Kocsis: a Fidesz-KDNP egyértelmű felhatalmazást kapott a munka folytatására

A Fidesz szerint a parlamenti mandátumok kétharmadának megszerzésével, a választók bizalmának köszönhetően a kormánypártok egyértelmű felhatalmazást kaptak a megkezdett munka folytatására, az ország talpra állítására.

Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója vasárnapi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a választás eredményét értékelve kiemelte, hogy a legkésőbb májusban megalakuló új parlament és kormány előtt számos feladat áll.

Közlése szerint még Európában sem volt példa arra, hogy egy pártszövetség egymás után kétszer is kétharmados többséghez jusson. Ez az elmúlt évek feszes, sok nehéz döntést magában foglaló kormányzása után azt jelenti, hogy az emberek bíznak a kormányban - fűzte hozzá. 

Kocsis Máté úgy értékelt: a társadalom igent mondott a munkahelyteremtésre, a gazdaság megerősítésére, a kis- és közepes vállalkozások támogatására, a szociális biztonságra, a családok terheinek csökkentésére, az energiaárak mérséklésére és a nyugdíjak emelésére. Emellett igent mondtak az új gazdaságpolitikára, a munkaalapú társadalomra, és nemet a gyűlöletre, a szélsőségekre és az unióból való kilépésre - hangsúlyozta. 

A május 25-i európai parlamenti választással összefüggésben kijelentette: a Fidesz-KDNP az EP-ben is a magyar érdekek maximális képviseletét vállalja.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tart az országgyűlési választások eredményéről Budapesten, a Képviselői Irodaházban 2014. április 13-án. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)



Kocsis Máté kérdésre azt mondta: a baloldalnak el kell gondolkodnia, akár összefogva, akár külön, hogy helyes-e az a politika, társadalomszemlélet, amit képvisel. Megjegyezte azt is, hogy a baloldal még mindig nem tudott megújulni, négy évvel az első nagy vereség után továbbra is azok a politikusok állnak a soraikban, akik "egyszer már tönkretették az országot".

A Fidesz kommunikációs igazgatója ugyanakkor tiszteletre méltónak ítélte, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kísérletet tett a baloldal megújítására, de nem tudta végigcsinálni. "Ideje lenne be is fejezni a munkát, de nem a régi, levitézlett politikusokkal" - mondta Kocsis Máté. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a nemzeti érdekek képviseletekor a kormánypártok mellé állnak és "nem külföldre szaladgálnak", mert a közös nemzeti érdekek mindennél előbbre valók.

Az Együtt-PM választási rendszerrel kapcsolatos bírálatára a fideszes politikus azt mondta: az utólagos támadás azt a látszatot kelti, mintha valami nem lett volna szabályos. Hangsúlyozta: Magyarországon minden szavazat ugyanannyit ér, a választási rendszer pedig számos szűrőn ment át, többek között a Velencei Bizottság és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is vizsgálta. Hozzátette: a módszer Európában sem idegen, és nem ellentétes sem a hazai, sem az uniós joggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!