Belföld

2015.01.18. 15:10

Kiváló szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

Ha a tél hátralévő részében és kora tavasszal nem sújtja kemény fagy a szőlőket, idén vidám szüret várható, bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett második Bországgyűlésen.

Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében, elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők beértek, a háncs és a bél aránya a kövidinka fajtának megfelelő. Ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, nincs okuk aggódni a gazdáknak.

Kalmár István, a mórahalmi hegyközség hegybírája (k) beszél a frissen levágott szőlővesszőkről az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett II. Bországgyűlés című rendezvényen 2015. január 18-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Szent Vince napjához közeledve immár huszonegyedik alkalommal gyűltek össze a Kárpát-medencei borrendek képviselői Ópusztaszeren. Egy szakmai konferenciát követően fölavatták a házigazda, a Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagjait, Tyukász Mátyást és Csernai Zsoltot. Az avatást megelőző próbatételen a többi között bekötött szemmel kellett felismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak kóstoltatása zárta. Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend nagymestere elmondta, tavaly ilyenkor is jó termést jósoltak, ám akkor még nem láthatták előre a tavaszi jégverést, majd a májustól érkező esőt, amely a gombabetegségeknek kedvezett. A pincékből kikerülő, frissen megtöltött palackok tartalmát kóstolva azonban kiderült, a nehéz év ellenére is jó borokat tudtak készíteni a csongrádi borászok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!