Belföld

2009.08.03. 17:19

Kislétai gyilkosság - a megölt roma nő fotója, megrázó felvételek a 13 éves kislány testében lévő sörétekről

Nyíregyháza - Hétfőre virradóra Kislétán ismeretlen támadók az otthonában lőttek agyon egy 45 éves alvó asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. (Folyamatosan frissülő hír fotókkal)

nincs nev

19: 20


A kislétai gyilkosság áldozatának portréja otthona szobájának falán Kislétán
MTI Fotó: Balázs Attila

18:35
Megrázó felvételek: sörétgolyók a 13 éves kislány testében

















Testbe fúródott sörétek láthatók a Kislétán meglőtt 13 éves lány fejéről és nyakáról készült röntgenfelvételen, Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban.
Fotó: MTI - Balázs Attila 


Az intézet főorvosának tájékoztatása szerint a lány egy hatórás műtéten esett át, és még nincs túl az életveszélyen. Kolompár Orbán, a OCÖ elnöke szerint az orvosok a két sörétes fegyverből származó ólomlövedékeknek csak egy részét tudták eltávolítani a lány fejéből, felsőtestéből és jobb karjából.

A kislány arcán maradandó sérüléseket szenvedett, plasztikai műtétre lesz szüksége, ezért az OCÖ országos gyűjtésbe kezd a beavatkozás finanszírozására.



14:50


Halottaskocsi a kislétai ház előtt, ahol a gyilkosság történt
Fotó: MTI


13:50
Az MTI úgy tudja, a támadók éjjel egy óra körül érkezhettek a családi házhoz, majd az ablakon át rálőttek az épületre. A lövést követően a bejárati ajtót betörve rontottak be a házba és két vadászpuskával tüzet nyitottak a bent tartózkodókra.
    
A támadásnak nincs szemtanúja, a 13 éves kislányra rendőrök vigyáznak a kórházban, mert akár fontos információi is lehetnek az elkövetőkről.
A rendőrség megtalálta a sörétes fegyverből származó töltényhüvelyeket, és azokat a Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői a fővárosba szállították vizsgálatra.


13:00
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átvette a Kislétán hétfő hajnalban történt bűncselekmény nyomozását. Százmillió forintra emelték időközben a nyomravezetői díjakat a romák ellen elkövetett gyilkosságok ügyében.

11:50
A település polgármestere elmondta: a község szélén lévő Bocskai utca negyedik házában történt a gyilkosság éjfél körül.
A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó 45 éves nőre és annak 13 éves lányára. Az anya azonnal meghalt, a kislányt kórházba vitték - mondta Pénzes Sándor.
    
A polgármester közölte, hogy a megtámadott roma család köztiszteletben állt, az édesanya öt lányt és öt fiút nevelt, férje korábban, egy fiúgyermeke pedig három hónapja halt meg. Hozzátette: a család rendszeresen dolgozik, és segélyt is kap. Pénzes Sándor szerint sem a meggyilkolt nőnek, sem családjának nem voltak haragosai.

Az MTI tudósítója a helyszínen járva azt tapasztalta: nagy a tanácstalanság a faluban, az emberek az út szélén állva találgatják, mi lehet a tragédia oka. A gyilkosság helyszínét a rendőrség teljesen lezárta, senkit sem engednek a ház közelébe.
    
A támadásban súlyosan megsebesült lányt a nyíregyházi kórházban ápolják. A lányt rendőrök őrzik a kórházban, hiszen, mint a támadás áldozatának, akár fontos információi is lehetnek az elkövetőről, vagy elkövetőkről.
    
Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Április 22-én egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni. Kisléta Tiszalöktől hatvan kilométernyire fekszik, Nyíregyházától keleti irányban, Máriapócs és Nyírbátor között.
    
Az újabb gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre indultak, hogy tájékozódjanak a történtekről.
    
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hét, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz kriminalisztikai szakemberek bevonásával. Az NNI emberölés és emberölési kísérlet miatt nyomoz, a bűncselekményeknek összesen 53 sértettje van, közülük öten meghaltak, négyen megsérültek. 
    
A bűncselekmények felderítésére száztagú nyomozócsoportot hoztak létre és a rendőrség továbbra is fenntartja a kitűzött ötvenmillió forintos nyomravezetői díjat. A hét bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön és április 22-én Tiszalökön. A bűncselekmények közül a tiszalökiben egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, továbbá a Tatárszentgyörgyön elkövetett gyilkosság során szintén ketten vesztették életüket. 
    
A nyolcadik ügyben Tarnabodon adtak le lövéseket és dobtak Molotov-koktélt családi házakra tavaly szeptember 29-én, az ügyben a rendőrség három férfit már meggyanúsított a bűncselekmény elkövetésével.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!