Belföld

2012.02.14. 20:12

Kevésbé hideg, de csapadékos, szeles napok következnek

Kevésbé hideg, de csapadékos, szeles napok következnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedd este.

MTI

Fehér Tamás kifejtette: szerdán nagy különbség lesz az ország keleti és nyugati felében a hőmérsékleti viszonyokban. Az északkeleti területeken mínusz 5, plusz 5 fok között, az ország középső területein 0 fok körül, a nyugati tájakon viszont akár plusz 6 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően az éjszaka is enyhébbnek ígérkezik, mínusz 2, mínusz 7 Celsius-fok között várhatóak a legalacsonyabb értékek.

Ezzel együtt szerdán egy ciklon határozza majd meg az időjárást. A hajnali, reggeli óráktól az ország keleti és délkeleti területein havazni fog. Éjfélig általában 4 centiméternyi, a Szécsény-Békéscsaba vonaltól északkeletre 5-10 centiméternyi friss hó hullhat. A Dunántúlon viszont az enyhébb időjárás következtében inkább havas esőre, esőre kell számítani - tette hozzá a meteorológus.

Mindeközben szerdán megerősödik a szél, az északkeleti megyékben akár viharos széllökések is lehetnek, amelyek több helyen hófúvást okozhatnak. Az esti óráktól a Dunántúlon is számítani lehet viharos széllökésekre.

Ezt követően csütörtökön is nagyon szeles idő várható elszórtan hózáporral. A nappali hőmérséklet ismét visszaesik, mínusz 2, plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.

Fehér Tamás azt is elmondta, hogy az előrejelzések szerint pénteken újabb ciklon érkezik. Ennek következtében nyugaton havas eső, ónos eső is lehet, az ország többi felében inkább havazás valószínű. A szél némileg mérséklődik, de ismét lehűl az idő, hajnalban mínusz 7, mínusz 13, nappal plusz 1, mínusz 4 fokra lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint szerdára több megyére is kiadtak valamilyen figyelmeztetést. Több helyen továbbra is a rendkívüli hideg, illetve a hófúvás miatt szerepel citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Emellett néhány megyét érintően az erős szél miatt szerepel figyelmeztetés.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hófúvásra vonatkozó narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!