Belföld

2009.09.24. 09:37

Kétezer statiszta kerestetik! - Filmstúdió-negyed épül Rákospalotán

Budapest - Nyolc filmstúdió épül Rákospalotán, az első várhatóan már tavasszal megnyitja kapuit - közölte a XV. kerület polgármestere az MTI megkeresésére.

MTI

A 16 milliárd forintos amerikai beruházás 2.200 munkahelyet teremt a térségben, a stúdiók jórészt fiatalokat várnak statisztaszerepre, de várhatóan sok magyar színésznek is munkát ajánlanak.

Hajdu László elmondta, a filmstúdiók, és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló létesítmények a városrész M3-as autópályához közeli, mintegy 170 ezer négyzetméteres belterületi részén épülnek.

Az első három stúdió működési engedélyét várhatóan áprilisban kérik meg, így májusban már megkezdődhetnek a forgatások.

A teljes beruházás 2010 végéig befejeződik, a nyolc stúdióhoz addig elkészülnek a kapcsolódó intézmények; a laborok, a díszletgyártó üzem is. Hozzátette: a díszletek gyártásához szakképzett asztalosokat és lakatosokat is keresnek a műhelyekbe.

A polgármester elmondta, a beruházással a legmodernebb filmezési technikákat hozzák Magyarországra, továbbá a filmek fordításait - 50 nyelvre - is itt végzik, ahogy várhatóan a filmek forgalmazást is.

Hajdu László közölte, az önkormányzat vállalta, hogy segít a munkaerő-toborzásban. Ez nem lesz könnyű feladat, mert a kerületben két százalék alatti a munkanélküliség, ám várhatóan - főleg a budapesti és a környező Pest megyei településeken élő diákok és a szakképzetlenek körében - nagy lesz az érdeklődés a statisztaszerepek iránt.

A polgármester szerint a filmstúdió-negyed nem csak közvetlen formában segít csökkenteni a munkanélküliséget a fővárosban, hanem közvetve, látványosságként, és komoly kulturális programként komoly idegenforgalmi bevételt is hozhat.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!