Belföld

2012.03.02. 14:21

Kellemes időre számíthatunk hétvégén

A márciusra jellemző 10-12 fokos hőmérséklet várható a hétvégén az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint.

MTI

Péntek délután mindenütt csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, csapadék már nem valószínű. Éjszaka az Alföld egy részén - hozzávetőleg a Tisza vonalában - átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és néhol gyenge eső is előfordulhat. Szombaton általában derült, száraz idő lesz, délután a Dunántúlon növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északi, északnyugati szél pénteken főként az Észak-Dunántúlon, szombaton északkeleten időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +4 fok között alakul.A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 10, 12 fok között várható, északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb.

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északkeleti harmadán és Izland térségében ciklonok okoznak változékony időt. Skandinávia keleti részén és a Kelet-európai-síkságon jobbára erősen felhős az ég, több helyen havazik, a Kárpát-medencétől északra egy melegfront hatására eső, havas eső, hó egyaránt előfordul. Ugyanakkor a Földközi-tenger térségében és Európa nyugati felén döntően anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgások hatására többnyire kevés, a magasnyomás északkeleti peremén több a felhő. Elsősorban Francia- és Németországban az éjszakai órákban helyenként köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik, ebből néhol szitálás is kialakul. A kontinens nyugati, délnyugati részén enyhe az idő, a délutáni órákra többnyire 15, 20 fokig melegszik fel a levegő. Északkeleten még hideg, téli idő a jellemző, a csúcshőmérséklet +2, -6 fok között változik.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé a fenti anticiklon peremén száraz, egyre hidegebb levegő áramlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!