Belföld

2009.06.22. 18:34

Katonák demonstráltak a Kossuth téren

A kormány megszorító intézkedései ellen tartott figyelmeztető demonstrációt a Honvédszakszervezet (HOSZ) és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt; a tárca szerint időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.

duol.hu

Mészáros Géza, a HOSZ elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt elmondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelem kiesést is okozhatnak például az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak.
Mint fogalmazott: nem azt kérik, hogy ne legyenek megszorítások, hanem azt, hogy a terheket arányosan osszák el és ne hozzák hátrányos helyzetbe a katonákat. 
Mészáros Géza megemlítette, hogy a Honvédelmi Minisztériummal folytatott tárgyalásokon többek között azt is kérték: a jövő évtől folyamatos keresetfelzárkóztatás legyen a honvédségen belül.
A rendezvény végén felolvasták a HOSZ petícióját, amely többek között azt tartalmazza, hogy "a katonák jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza a morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány - amin a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni - kézzelfoghatóvá teszi a vonzó- és megtartó erő hiányát".
A petíciót Szollár Domokos kormányszóvivő és Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője vette át.
A demonstrációhoz csatlakozott és szolidaritásáról biztosította a szervezőket a Liga Szakszervezetek - a demonstráción jelen volt Gaskó István, a Liga elnöke -, továbbá a Rendészeti Védegylet, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet.
A rendezvényen megjelent katonák - az előzetes tervektől eltérően - nem egyenruhában, hanem civil ruhában demonstráltak.
A Honvédelmi Minisztérium MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a tárca tudomásul veszi a Honvédszakszervezet – demonstrációjával is kifejezett – tiltakozását a béreket és juttatásokat érintő tervezett kormányzati intézkedések ellen, ugyanakkor hangsúlyozni kívánja, hogy tárcaszinten ez évben – mint ahogyan az előző két évben is – időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.
A minisztérium fontosnak tartja a szakszervezettel megkezdett egyeztetés folytatását, hiszen a honvédség – amellett, hogy itthon garantálja az ország biztonságát, és részt vállal a katasztrófahelyzetek elhárításában - nemzetközi békefenntartásban végzett tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar külpolitika sikeréhez is. A magyar katonák számos elismerésben részesültek eddigi missziós teljesítményükért, szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi - írták. 
A közlemény emlékeztet: a szakszervezet és a tárca legutóbbi egyeztetésére június 19-én került sor. Ezen áttekintették a  február 5-én aláírt, ez évre szóló megállapodást, és mindkét részről egyetértettek abban, hogy a minisztérium által 2009. első félévére vállaltak időarányosan teljesültek. 
 "Idén is biztosítottuk – és biztosítjuk – többek között az egészségpénztári és magánnyugdíj-pénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. Tíz százalékkal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tűzszerészpótlékot, kompenzáltuk az Állami Egészségügyi Központban dolgozók kieső egészségkockázati pótlékát" - áll a közleményben.
Hozzáteszik: a Honvédelmi Minisztérium kész folytatni az egyeztetést mind a Honvédszakszervezettel, mind pedig a többi reprezentatív érdekképviselettel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!