Belföld

2011.11.21. 12:42

Kártérítés: Visszakaphatják pénzüket a MÁV biztosítójának ügyfelei

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) ügyfelei közül, a jogerősen lezárt kártérítési ügyekben fizetésre kötelezettek is visszakaphatják a biztosító helyett általuk kifizetett összeget - értelmezte Kovács Kázmér, a NIT Hungary Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete jogi képviselője az Alkotmánybíróság (AB) november 8-i döntését sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

MTI

Ismertetése szerint: a csődbe jutott MÁV ÁBE 5 milliárd forint kártérítést nem tudott kifizetni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján. A bíróságok a volt biztosítói ügyfeleket kötelezik az általuk okozott károk megtérítésére, a polgári jog általános szabályai szerint. A 160 ezer ügyfélből 10 ezer okozott úgy kárt, hogy a biztosító nem állt helyt az ügyfél helyett. Az ő esetükben van már számos jogerős bírói ítélet, és van még több folyamatban lévő ügy.

A fuvarozók - így a NIT Hungary tagvállalatai is - kétféle, a MÁV ÁBE által ki nem fizetett kárban érintettek: belföldiben és külföldiben. A külföldön okozott kárt az ottani ország biztosító szövetsége megfizeti a károsultnak, amire megtérítést kér a Magyar Biztosítók Szövetségétől (MABISZ) a Zöld Kártya Egyezmény alapján, A MABISZ viszont a károkozó cégektől követeli az általa kifizetett összeget.

Kovács Kázmér kiemelte: ilyen előzmények után született az AB határozata, amely mulasztásos jogsértésben marasztalta el az államot. A 2010 első napjától hatályos törvény ettől az időponttól létrehozott egy alapot, amelyet a kgfb-t művelő biztosítók töltenek fel, és az esetleges csőd esetén fedezetlenül maradt károk rendezésére szolgál. Ugyanakkor szabályozatlanul maradtak a biztosítói csőd miatt 2009 végéig keletkezett károk. Ezt kell orvosolnia a parlamentnek jövő év közepéig.

Az AB három lehetőséget vázolt a rendezetlen károk kifizetésére: valamennyi kgfb-biztosító hoz létre egy 5 milliárdos alapot; a volt MÁV ÁBE ügyfelek pótbefizetéssel rendezik a kifizetetlen összeget; illetve az állam közvetlenül áll helyt a biztosítottak helyett - vázolta a megoldási módokat Kovács Kázmér.

Az utolsót - az állami helytállást - nyomban el is vetette, így maradt az első kettő, de megjegyezte, hogy ha valamennyi kgfb biztosító adja össze a pénzt, akkor azt valamennyi autós fizeti, hiszen az beépül a biztosítási díjba. Amennyiben csak a MÁV ÁBE ügyfelek fizetnek, akkor közöttük terül szét a kifizetetlen 5 milliárd forint.

Az MTI számítása szerint a 160 ezer MÁV ÁBE ügyfél mindegyikére 31 ezer forint jutna, míg ha minden autós állja a számlát, akkor fejenként 1.200 forintot kell fizetniük.

Az AB döntést úgy értelmezte az ügyvéd, hogy a MABISZ az általa kifizetett összeget a MÁV ÁBE-tól követelheti, és nem fordulhat annak ügyfeleihez.

Kovács Kázmér elmondta, hogy az általa képviselt, folyamatban lévő ügyek felfüggesztését kérte a bíróságoktól, mindaddig, amíg az AB által előírt jogszabály nem születik meg. Az MTI kérdésére, hogy mi lesz azokkal, akik már jogerős ítélet alapján maguk fizettek a MÁV ÁBE helyett, az ügyvéd azt válaszolta, hogy  véleménye szerint a már fizetett, és a még nem fizetett ügyfeleket azonosan kell kezelni.

Ebből pedig szerinte az következik, hogy ha létrejön a valamennyi biztosító - vagy a MÁV ÁBE ügyfelei - által feltöltött 5 milliárdos alap, akkor abból ki kell fizetni azokat is, akiket jogerős ítélet kötelezett a biztosító egyesület helyetti helytállásra. Akik pedig károsultként nem jutottak kártérítéshez - mert a MÁV ÁBE ügyfélen nem lehetett behajtani azt - szintén ehhez az új alaphoz fordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!