Belföld

2012.06.08. 22:54

Június 9. - Mi történt ezen a napon?

Június 9. Félix névnapja, az év 161. napja a Gergely-naptár szerint.

duol.hu

Félix latin eredetű, jelentése: boldog. Egy tőről ered a Feliciánnal, illetve annak női alakjával, a Feliciánával, és becézett változatával, a Líciával. Magyar változata a Bódog. Felix Salten szívszorító történetet írt Bambiról, a kis őzgidáról, amelynek anyját megölte a vadász. Kevesen tudják, hogy az igen kedvelt pezsgőkoktél, a Kir Royal egy katolikus plébános ötlete: Felix Kir a francia ellenállás hősies résztvevőjeként megkapta a becsületrendet, mégis nevét világszerte a feketeribizkés ital örökítette meg. A Palicson élő hegedűs, Lajkó Félix napjaink sokoldalú, különleges művésze.

Június 9. Åland-szigetek nemzeti ünnepe: Åland Önkormányzat Napja, 1922.

Június 9-én történt: 1940-ben Franciaországban Rundstedt és Guderian páncélosai támadást indítottak az Aisne folyó mentén, Jean de Lattre de Tassigny francia tábornok elszántan védekező hadosztálya csak átmenetileg tudta feltartóztatni a német előrenyomulást. 1957-ben Hermann Buhl, Kurt Diemberger, Marcus Schmuck és Fritz Wintersteller hegymászók először hódították meg a Broad Peak (tszf. 8047 m) csúcsot. 1958-ban megkezdődött Nagy Imre és társainak pere Budapesten: a zárt tárgyaláson halálra ítéltek rajta kívül Gimes Miklóst, Maléter Pált, Szilágyi Józsefet és Losonczy Gézát is.

Június 9-én született: 1781-benb George Stephenson angol gépészmérnök, géptervező, a gőzmozdony feltalálója, 1812-ben Johann Gottfried Galle német csillagász, elsőként ő észlelte a Neptunusz bolygót, 1925-ben Keres Emil magyar színész, rendező, színházigazgató, szinkronszínész, 1937-ben Wittner Mária, a rendszerváltás után ismertté vált, a szocializmusban elítélt 1956-os szabadságharcos, 1961-ben Michael J. Fox kanadai színész, 1963-ban Johnny Depp amerikai színész, 1964-ben Gloria Reuben kanadai színésznő, 1970-ben Miklósa Erika magyar opera-énekesnő, 1981-ben Natalie Portman (er. Natalie Herschlag) amerikai színésznő.

Június 9-én hunyt el: 68-ban Néró római császár, 1870-ben Charles Dickens angol író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!