Belföld

2014.12.02. 11:47

Jogerősen elítélte a bíróság az idős dévaványai asszonyt bántalmazó tizenéveseket

Jogerősen öt és fél, illetve hat év fiatalkorúak börtönével sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a testvérpárt, akik brutálisan bántalmaztak 2012-ben egy idős dévaványai asszonyt.

A táblabíróság társtettesként, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és társtettesként elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek az elkövetés idején 16, illetve 18 éves fiút.

A testvérpár 2012-ben került a dévaványai gyermekvédelmi intézménybe. 2012. augusztus 19-én az otthon előtt dohányoztak, amikor egyik társuknak elmondták, egy 82 éves nő bántalmazását és kirablását tervezik, mert úgy tudják, aranyékszerei vannak.

A vádlottak maszkot készítettek, és elmentek a sértetthez. Berontottak otthonába, ahol a nagyobbik fiú megragadta az asszony torkát, leszorította, majd ököllel megütötte, amitől az idős nő összeesett. A sértett sikoltozni kezdett, mire a vádlottak többször megütötték, és megrúgták. Kitépték füléből fülbevalóit, a lakásból pedig magukhoz vettek két karórát, összesen 39 ezer forint kárt okozva. Az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A testvérpár többször megszökött a gyermekvédelmi intézményből, társaikkal és a nevelőkkel gyakran agresszíven viselkedtek. Egy alkalommal – miután a rendőrök keresték az idősebb fiút – szidalmazták, és megfenyegették az otthon egyik munkatársát.

A táblabíróság a Gyulai Törvényszék elsőfokú ítéletét megváltoztatva életveszélyt okozó testi sértés helyett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Hegedűs István tanácsvezető bíró kifejtette, a két fiatalkorú vádlott brutálisan bántalmazta a 82 éves asszonyt, aki csak szerencséjének köszönheti, hogy életben maradt. Közölte, a minősítés változásával a kiszabott büntetés eltúlzottan alacsony lett, de ügyészi fellebbezés hiányában a táblabíróság nem súlyosíthatott rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!