15°
20°
11°

Jó évet zárt tavaly a kiskereskedelem

Folyamatosan erősödik a kiskereskedelem Magyarországon, a forgalom bővülése már 30 hónapja tart. Az eddigi adatok alapján kifejezetten jó évet zárt 2015-ben a kiskereskedelem - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Lenner Áron Márk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatairól elmondta: az év első 11 hónapjában 5,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül dinamikus, 20 százalék feletti növekedést mutat az online kereskedelem. Ez a novemberi adatok alapján uniós szinten, számos tagállamot megelőzve, a 8. legnagyobb növekedés – mutatott rá.

Az ágazat idén is hasonló ütemben, 6 százalékkal fog bővülni Magyarországon – mondta. Ezt a reálkeresetek emelkedése, és a foglakoztatás bővülése is segíti.

A 2,5 éve tartó bővülést az adórendszer átalakítása, a tartósan alacsony költségvetési hiány mellett beindult gazdasági növekedés – az első háromnegyed évben 2,8 százalékos – , a 25 éves rekordon álló foglalkoztatottság, és a 11 éves mélyponton lévő munkanélküliség tette lehetővé – sorolta.

Kiemelte: a vasárnapi pihenőnap bevezetése óta az adatok szerint az ágazat 2800-zal több embert foglalkoztat, és további közel ötezer betöltetlen álláshelyet regisztráltak. Arra számítanak, hogy a következő hónapokban betöltik ezeket az állásokat. A munkaerőhiány miatt az áruházláncok jelentősebb béremelést hajtottak végre, ez a vasárnapi pihenőnap mellett tovább javította az ágazatban dolgozók helyzetét – mutatott rá.

Ismertetése szerint a tartós fogyasztási cikkek bővülése 7 százalék feletti a tavalyi év első 11 hónapjában, ami a fogyasztói bizalomnövekedését mutatja. A növekedéshez a tartósan alacsony olajár is hozzájárul, ez továbbra is segíteni fogja a bővülést a jelenlegi piaci folyamatok alapján – közölte.

Kitért arra is, hogy az online kereskedelem bővülése globális trend, Magyarországon novemberben 26 százalékos volt a bővülés. Előrejelzéseik szerint ez tovább folytatódik.

Lenner Áron Márk elmondta, az Európai Bizottság célja az egységes digitális piac megteremtése és az NGM is kiemelten foglalkozik az elektronikus kiskereskedelemmel. Ennek a szabályozása az idei év egyik fontos feladata, hogy ugyanazok a fogyasztóvédelmi jogok és termékbiztonsági előírások érvényesüljenek a webshopokban mint a hagyományos üzletekben – közölte.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Egy közösség is büszke rá – Pinke Katával beszélgettünk
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Elkészült a Napsugár tagóvoda! Egy kamionnyi új játékot is kaptak a kicsik
Jégkorong
Agárdy Csaba
Fájó vereséget szenvedett a DAB hazai pályán
Időjárás / 4 órája
Kedden is folytatódik a változékony idő
Jó hír viszont, hogy eső csak itt-ott, elvétve várható.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Mester a parkettán / 6 órája
A DAC gyors, szellemes kézilabdázással begyűjtötte a premier pontjait 
Jankó Árpád
Iskola hét / 7 órája
Kampányfokozatban a Széchenyi: intézményi hatalomért küzdenek a pártok!
DH-információ
égből pottyant panel / 8 órája
Autóra zuhant egy repülőgépdarab Japánban
DUE-Maarsk / 8 órája
Olyan kemény meccset játszottak a lányok, hogy hárman is megsérültek!
Gallai Péter
DUE-Renalpin / 8 órája
Hétfőn rajtol a futsal szezon! Két új játékos került a csapatba!
Gróf András
Bartók Színház / 9 órája
Pillantson be Ön is a Mikrokozmoz előadás próbájára!