Belföld

2016.02.19. 20:33

Influenza - Újabb egészségügyi intézményekben tilos a látogatás

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legutóbbi adatai szerint újabb kórházakban van teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenzás megbetegedések miatt. Jellemzően a szülészeti, nőgyógyászati, újszülöttosztályokon és az intenzív részlegesen nem szabad a betegeket felkeresni.

A fővárosban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén és a Podmaniczky utcai telephelyén rendeltek el látogatási tilalmat az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztályon és a PIC-részlegen. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak szülészeti, újszülött-, koraszülött-, valamint patológiás újszülött intenzív részlegein rendeltek el látogatási tilalmat. A Szent Ferenc Kórházban az egész intézményre kiterjed a látogatási tilalom. Nem lehet látogatni a betegeket a Bethesda gyermekkórház II. és III. gyermekosztályán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet hematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán, valamint a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

Pest megyében a törökbálinti tüdőgyógyintézetben és a váci Jávorszky Ödön kórházban az egész intézményre kiterjed a látogatási tilalom. Cegléden a Toldy Ferenc kórház szülészet-nőgyógyászati, csecsemő- és gyermekgyógyászati, központi aneszteziológiai intenzív terápiás osztályain, valamint a kardiológia őrző részlegen van érvényben tilalom. Kistarcsán, a Flór Ferenc megyei kórház szülészet-nőgyógyászati, csecsemő- és gyermekgyógyászati, PIC II., központi aneszteziológiai intenzív terápiás, onkológiai osztályain, valamint a kardiológia sebészeti, gasztroenterológiai, neurológiai őrző részlegeken tilos a látogatás. 

Baranya megyében a Mohácsi Kórház intenzív és szülészeti osztályain vezettek be látogatási tilalmat, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában több osztályt és részleget érint a tilalom.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a miskolci megyei kórház koraszülött-újszülöttpatológiai osztályán, szülészeti és nőgyógyászati osztályán, valamint a Velkey László gyermekegészségügyi központjában szerdától látogatási tilalmat rendeltek el. A miskolci Semmelweis kórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályán is tilos a látogatás.

Fejér megyében továbbra is valamennyi egészségügyi intézményében teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben a Kenézy Gyula kórházban is teljes körű a látogatási tilalom.

Heves megyében a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet valamennyi osztályán és részlegén látogatási tilalmat rendeltek el csütörtöktől, valamint az egri Markhot Ferenc kórház csecsemő-, gyermekgyógyászati és neonatológiai osztályán, a szülészet-nőgyógyászati, a központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályon is tilos a látogatás.

Komárom-Esztergom megyében a tatabányai Szent Borbála Kórház valamennyi, fekvőbeteg-ellátást végző osztályán rendelték el a látogatási tilalmat, valamint az oroszlányi szakorvosi és ápolási intézet krónikusfekvőbeteg-ellátásának teljes területén van érvényben látogatási tilalom.

Nógrád megyében, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert kórház gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán és újszülöttrészlegén tilos a látogatás. A salgótarjáni Szent Lázár megyei kórházban kedden az összes osztályra és részlegre kiterjesztették a látogatási tilalmat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi Jósa András kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, gyermekosztályán, pulmonológiai osztályán, aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán, valamint a fehérgyarmati kórház valamennyi osztályán és részlegén tilos a látogatás.

Vas megyében a szombathelyi Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán rendeltek el látogatási tilalmat.
Veszprém megyében a zirci Erzsébet kórházban a krónikus belgyógyászati osztályon tilos a látogatás, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház szülészet-nőgyógyászai osztályán, a gyermekgyógyászati centrumban, a központi intenzív osztályon és a belgyógyászati centrumban lép életbe látogatási tilalom február 22-től.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerdán megjelent heti jelentése szerint a 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Február 8. és 14. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 38 százalékkal több, 43 700 beteg fordult orvoshoz.

A 6. héten egy kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint az előző héten, és az orvoshoz forduló betegek között tovább nőtt a gyermekek aránya (44,3 százalék). A betegek 32 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,4 százaléka, 6 százalékuk pedig a 60 évesnél idősebbek közül került ki - olvasható a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!