Belföld

2014.12.20. 14:52

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területén vasárnap estig.

Az időjárási helyzet Európában


A Skandináv-félsziget fölött nagy méretű, markáns ciklon örvénylik, amely meghatározza szárazföldünk nagy részének időjárását. Észak- és Nyugat-Európában változékony, gyakran erősen felhős az idő, többfelé esik az eső, záporeső, az északkeleti tájakon havazik. Ugyanakkor délen, délkeleten inkább anticiklonális hatások érvényesülnek, a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati, középső és déli tájain általában 8 és 18 fok között változik. Ennél hidegebb az idő keleten és északon, ahol általában 0 és +7, de a Skandináv-félsziget északi részén napközben is csak -2, -9 fokot mérnek. A Kárpát-medencén az esti, éjszakai órákban egy újabb hidegfront vonul át, amely mögött vasárnap napközben ismét száraz, kissé hidegebb léghullámok érkeznek fölénk.


Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombaton az ország nagy részén kevés lesz a felhő, csak késő délután növekszik meg északnyugaton a felhőzet, és ott néhol kisebb eső is lehet. Éjszaka tovább növekszik, majd hajnalban északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet. Az ország déli felében többfelé, másutt elszórtan valószínű eső, zápor, néhol esetleg zivatar, a helyekben pedig hózápor is előfordulhat. Vasárnap reggel keleten is csökken a felhőzet, a nap nagy részében az időnként megnövekvő felhőzet mellett sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki. Az északnyugati, nyugati szél napközben megerősödik, szombaton néhol, vasárnap többfelé viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 6 és 10 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!