Belföld

2014.12.18. 12:40

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológia Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa terültére péntek estig.

Az időjárási helyzet Európában

A zord teleiről ismert Kelet-európai síkságon már majdnem két hete jóval melegebb van, mint a decemberi átlag. Különösen nagy a pozitív anomália az Ural északnyugati előterében, ahol 11, 15 fokkal enyhébb az idő, így még arrafelé is eléri a hőmérséklet 0 fokot, bár több helyen havazik. Ugyanakkor a Skandináv-hegységtől keletre átmenetileg hideg tél köszöntött be, hiszen szerdán Norvégia és Svédország egyes részein nappal mindössze -10, -15 fokot mértek, de az óceán irányából csütörtökön már jóval enyhébb levegő érkezik abba a térségbe is. Az erős nyugat-keleti áramlás következtében egymást követik az időjárási frontok a kontinensen, így Európa középső sávjában gyakran változik a felhőzet, több helyen fordul elő eső, Ukrajnától egészen Németországig nagyrészt 2, 9 fok között változik a kora délutáni hőmérséklet. Franciaországban általában 10 fok felett, a Mediterráneumban 15 fok körüli nappali értékek jellemzők. Az éjszaka még a Brit-szigetek felett húzódó melegfront nagy sebességgel mozog kelet felé, estére eléri a Kárpát-medencét is. Hatására többfelé várható eső, a mögötte érkező óceáni eredetű levegőben sokfelé tavasziasra fordul az idő.

Várható időjárás péntek estig

Csütörtök délután átmenetileg szakadozottá válik a felhőzet, de összességében sok marad a felhő, kevésbé felhős területek a nyugati határ mentén, valamint a középső területeken lehetnek. Estétől északnyugat felől mindenütt beborul az ég, és éjszaka ismét sokfelé számíthatunk esőre, ugyanakkor a Dráva-melléken nem várható számottevő mennyiségű csapadék. Éjjel főleg az Északi-középhegység vidékén és Baranya megyében köd is képződik. Kora reggeltől északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben maradnak erősen felhős illetve borult területek is - a legtovább Szabolcsban és Borsod keleti részén. Délelőtt a Dunától keletre még többfelé, délután már csupán az északkeleti határ mentén várható kisebb eső. A délnyugati, nyugati szél csütörtökön a fővárostól északra, pénteken pedig a Győr-Békéscsaba vonaltól északkeletre élénkül meg, pénteken olykor meg is erősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, de hajnalra az ország nagyobb részén néhány fokot melegszik a levegő.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 8 és 15 fok között várható, de Szabolcsban és Borsod keleti részében csupán 5, 7 fokra van kilátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!