Belföld

2009.11.10. 10:28

Húszezres vesztegetésért ítéltek el egy volt rendőrt

Elítéltek kedden egy egykori szegedi rendőrt, aki húszezer forintot kért egy szabálysértést elkövető nőtől, és cserébe azt ígérte, hogy nem jelenti fel.

MTI

A rendőrt vesztegetés miatt jogerősen két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre, százezer forint megfizetésére, húszezer forintos vagyonelkobzásra, és lefokozásra ítélték.

A pénzt az asszony kifizette, majd értesítette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot a járőr kéréséről.

A férfi 2002 óta dolgozott a Tisza határvadász századnál hivatásos őrmesterként, majd 2008. január 1-től a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési osztályán lett járőr. 2008. július 1-jén egy tilosban parkolás ügyében intézkedett, amikor kiderült, hogy a szabálysértő nő vezetői engedélyének orvosi alkalmassági ideje lejárt. Ezért az engedélyt bevonta és felhívta a figyelmét, hogy 50 és 100 ezer forint közötti bírságra számíthat. Ezzel azonban túllépte hatáskörét, hisz a tilosban parkolásért és az orvosi alkalmasság lejárta miatt a gépjárművezetői engedélyt nem vonhatta volna be. Ezzel később már ő is tisztában volt.
   
A vádlott - miután visszaadta az engedélyt -, ennek ellenére a sértettnek azt mondta, ha ad neki húszezer forintot, nem tesz feljelentést ellene. A nő a pénzt átadta, ellene nem is indult eljárás, később azonban jelentette az esetet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.
   
Az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság 2009. június 12-én bűnösnek találta a vádlottat a vesztegetésben, és ezért őt 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönre és 100 ezer forint mellékbüntetésre ítélte, míg 20 ezer forint vagyoni előnyre vagyonelkobzást rendelt el. Az ítéletet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott lefokozását is kérve nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!