Belföld

2009.09.06. 06:37

Halált okozhat a mustgáz - figyelmeztet a tűzoltóság

Budapest - Tavaly mintegy kéttucatnyi esetben okozott halált a mustgáz, pedig egyszerű módszerrel megelőzhetőek lennének a tragédiák - közölte Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) szóvivője.

MTI

A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet, és ilyenkor ősszel, a szüretek és a borkészítés idején évről évre történnek mustgázmérgezések - mondta Dobson Tibor. 
    
Az MTSZ ismételten felhívja a figyelmet a szükséges elővigyázatosságra, a pincék szellőztetésének fontosságára - tette hozzá. 
    
Mint mondta, a tragédiák megelőzhetőek egy régi, bevált módszerrel: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget - mondta. 
    
A szóvivő megjegyezte, hogy a mustgázmérgezésben szenvedőket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, így előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik. 
    
Évente mintegy negyven-ötvenszer kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesethez, de az esetek felében már nem tudnak segíteni az áldozatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!