Belföld

2011.10.17. 19:52

Hajléktalanok: tiltakozás a tervezett rendészeti fellépés ellen

A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői és a Város Mindenkié Csoport tiltakozását fejezte ki hétfőn a hajléktalanokat érintő tervezett jogszabályi változások miatt.

MTI

Tarlós István főpolgármester egy szakmai fórumon felolvasott levelében azt írta: amíg a szociális munkások látnak esélyt az utcán élő egyes ember gondjainak megoldására, addig nem kezdeményeznek rendészeti fellépést. Az Országgyűlés hétfőn kezdte meg annak a javaslatnak a tárgyalását, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak.

A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői, Győri Péter (a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója) és Vecsei Miklós (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke) közleményükben úgy fogalmaztak: "azt a hitet valljuk, hogy csak az emberek, a különböző csoportok és szervezetek összefogásával és nem széthúzással segíthetünk országunk és településeink, a családok és az egyes emberek súlyos gondjain. Ezért csendesen tiltakozunk azon tendenciák és regulák ellen, melyek a szegények, a megalázottak és megszomorítottak helyzetét tovább nehezítik, társadalmi kirekesztésüket erősítik."
   
Magyarországon százezrek fagyoskodnak otthonaikban, rettegnek otthonuk elveszítésétől, tízezrek a szabad ég alatt vagy közösségi szállásokon húzzák meg magukat - tették hozzá. "Alapvető emberi kötelességünk rajtuk segíteni. Félelmeik gyarapítása, üldözésük, esetleg büntetésük, vagy az ezzel való fenyegetésük ellentmond az alapvető emberi normáknak" - olvasható.
   
Mint írták, jelenleg visszaszorulóban vannak a lakásban lakók lakhatásának biztonságát szolgáló támogatások, nincsenek kormányzati források arra, hogy a hajléktalanszállásokra beköltözőket tovább lehessen léptetni a támogatott, önálló lakhatás irányába.
   
"A vezetők mindenkori dolga és felelőssége, hogy a bennünk rejlő rosszat visszaszorítsák, és a jót megerősítsék. Ezért arra kérjük őket - üljenek bármely döntéshozó testületben vagy közhivatalban -, hogy e felelősségük tudatában járjanak el" - fogalmaztak a közleményben.
   
A konzorcium vezetői arra is kitértek: "jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyek biztosíthatnák a hajléktalan emberek minimális téli ellátását. Ez több ezer fedél nélküli ember egészségét, túlélését veszélyezteti" - tették hozzá.
   
Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közterület-felügyelet által szervezett szakmai fórumon felolvasott levelében azt írta: amíg a szociális munkások látnak esélyt az utcán élő egyes ember gondjainak megoldására, "addig nem kezdeményezünk rendészeti fellépést".
   
A főpolgármester hangsúlyozta: továbbra sem lehet a budapesti aluljárókban élni, aludni. Jelezte, hogy a társadalmi többség felelőssége megkerülhetetlen a hajléktalan emberek téli túlélésének biztosításában.
   
Tarlós István szavai szerint a tavaly indított társadalmi megbékélés program lehetőséget adott a helyzet javítására, de "korántsem mondhatjuk, hogy a probléma megoldódott".
   
Úgy fogalmazott: "ahogy a múlt télen, most is elkötelezett vagyok a probléma humánus megoldásában. Rendészeti eszközökhöz csak akkor nyúlunk, ha a szociális munkások lehetőségeiket kimerítették."
   
A főpolgármester azt írta: a belügyminiszterrel együtt azon dolgozik, hogy ezen a télen már ne lehessen férőhelyhiányra vagy a szociális szállókon uralkodó elfogadhatatlan viszonyokra hivatkozni.
   
Az Országgyűlés hétfőn kezdte meg a szabálysértési törvény módosításáról az általános vitát. Fideszes politikusok - köztük több fővárosi önkormányzati vezető, így Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető, időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté - azt javasolják, hogy minősüljön szabálysértésnek a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése". Vagyis elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak. A kormánypárti politikusok indoklásukban azzal érvelnek az elzárás lehetősége mellett, hogy a hajléktalanok esetében a pénzbüntetés nehezen végrehajtható, és kevés a visszatartó ereje.

A Város Mindenkié csoport Börtön helyett lakhatást! elnevezéssel tartott demonstrációt a Parlament előtt; a tüntetők a törvénytervezet elleni tiltakozásul rövid időre a földre feküdtek. A rendezvényen részt vett Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!