Belföld

2012.10.03. 21:15

Gyurcsány szerint 2014-ben nem lesznek szabad választások

Budapest - Gyurcsány Ferenc szerint 2014-ben nem lesznek szabad választások. A Demokratikus Koalíció elnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében bírálta a Fideszt a választói névjegyzékkel kapcsolatos javaslat miatt, és azt is tudatta, hogy "az Orbán rendszerét elsöpörni akarók" közös ügyévé tenné október 23-át.

MTI

A volt miniszterelnök bírálta a többi közt azt az indítványt, amely az alaptörvényben rögzítené: a magyarországi lakhellyel rendelkezők csak elektronikus úton vagy személyesen kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe, ez levélben nem lesz lehetséges.

Gyurcsány Ferenc azt a fideszes javaslatot is kifogásolta, amely a szavazáskor használt borítékok mellőzését kezdeményezte. A DK vezetője szerint a kormányoldal - a félelemtől sarkallva - ezzel azt kívánja elérni, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni, valamint hogy a szavazás nyílt legyen.

"A demokratikus ellenzék pártjai és mozgalmai eközben meg azt méricskélik, hogy kivel lehet együtt tiltakozni Orbán rendszere ellen" - olvasható a közleményben.  Szerinte fel kellene ébredni, és október 23-át "az Orbán rendszerét elsöpörni akaró milliók közös ügyévé kellene tenni".

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán kezdeményezte: az alaptörvény ne csak lehetővé tegye az előzetes regisztráció bevezetését, hanem annak alapvető szabályait is tartalmazza. Így alkotmányos szinten szabályozhatják a névjegyzékbevétel kérelmezésének határidejét és módját, rögzítve, hogy Magyarországról nem, csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!