Belföld

2012.01.31. 12:04

Gyurcsány nem kívánatos személy Gyöngyöspatán

Nem kívánatos személlyé nyilvánította Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököt és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezetet Gyöngyöspatán a község önkormányzata - tájékoztatta a település jobbikos polgármestere kedden az MTI-t.

MTI

Juhász Oszkár közölte: a döntés közvetlen kiváltó oka, azon értesülésük, hogy Gyurcsány Ferenc a miskolci avasi lakótelepen tett látogatását követően a Heves megyei Gyöngyöspatát kívánja felkeresni, ám a helybeliek nem kérnek ebből.

Gyurcsány és a TASZ aktív kezdeményezői annak a lejárató kampánynak, ami szerintük Magyarország és a magyar nemzet ellen folyik - magyarázta a döntést, amelyet hétfő este hozott meg a képviselő-testület a polgármester mellett a jelenlévő öt független képviselő szavazatával.

Juhász Oszkár, amikor az MTI tudósítója emlékeztette arra, hogy egy hasonló gyöngyössolymosi döntésről a bíróság kimondta, hogy jogsértő, azt mondta, hogy "ezt megtehetik".

A Heves Megyei Bíróság 2011 novemberében jogsértőnek nyilvánította a gyöngyössolymosi önkormányzat azon, tavaly februárban hozott határozatát, amellyel nem kívánatos személynek nyilvánított a településen hat embert, köztük két újságírót.

A bíróság a kormányhivatal keresetére helyezte hatályon kívül az önkormányzati döntést; megállapította, hogy az mind tartalmi, mind eljárási szempontból jogsértő.

A kormányhivatal törvényességi ellenőrzési és felügyeleti főosztálya korábban megvizsgálta az önkormányzati határozatot, s azt több szempontból is jogsértőnek találta. Ebben a helyzetben törvényességi észrevételt tettek, ám a jogsértő határozatot, a jogszabályokban meghatározott időpontig, az önkormányzat nem vonta vissza; a megyei kormányhivatal ezért fordult bírósághoz.

A közel 2900 lakosú Gyöngyöspata azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai tavaly március elejétől két héten át járőröztek a faluban, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő, de a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján 267 roma nő és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre néhány napra.

Ezzel egy időben Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a helyi roma közösség számára, illetve parlamenti vizsgálóbizottság is alakult a Gyöngyöspatán történtek kivizsgálására.

Július 17-én - mivel korábban lemondott posztjáról a település független polgármestere - időközi polgármester-választást tartottak a községben, amelyen Juhász Oszkárt, a Jobbik helyi elnökét választották faluvezetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!