Belföld

2011.03.14. 10:02

Fokozott figyelmet a szabadtéri tűzgyújtásnál!

Fokozott figyelmet kér a szabadtéri tűzgyújtásnál az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), mert az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzek száma; az OKF hétfői közleménye szerint az esetek többsége a kerti munkákkal hozható összefüggésbe.

MTI

A hosszú hétvégén várható enyhe időjárás miatt sokan választanak szabadtéri programokat, sok esetben gyújtanak tüzet kertekben, erdőkben és mezőgazdasági területeken - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Az országban jelenleg nincs tűzgyújtási tilalom, aki kirándul, az a kijelölt tűzrakó-helyeken gyújthat tüzet. Erős szélben azonban az OKF szerint kerülni kell a tűzgyújtást, mivel a parazsat elfújhatja a szél és a megszáradt avaron könnyen terjed a tűz.
A katasztrófavédelem szakemberei azt kérik: ha befejeződött a szabadtéri sütés-főzés, vagy a kerti hulladék égetése, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel, vagy takarják le földdel. Erős szélben a szabadban ne gyújtsanak tüzet, azt soha ne hagyják felügyelet nélkül. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve, ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják.
Azt is kéri az OKF, hogy mindenki kövesse figyelemmel a hatóságok és az önkormányzatok tájékoztatását. A közúton és vasúton utazók égő cigarettacsikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem sok esetben közvetlenül az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.
Amennyiben mégis tűz keletkezik, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti "kis tüzek" eloltásán túl az, hogy arról haladéktalanul értesítsék az illetékes tűzoltóságot és a terület tulajdonosát - írta  az OKF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!