Belföld

2010.02.06. 11:25

Fidesz: a 16 évvel ezelőtti állapotra süllyedt az ország

Budapest - A Fidesz szerint a munkanélküliségi adatok azt mutatják, hogy a szocialisták 8 év alatt 16 évvel ezelőtti állapotra süllyesztették az országot.

MTI

Czomba Sándor, az ellenzéki párt szakpolitikusa szombati budapesti sajtótájékoztatóján idézte például az Állami Foglalkoztatási Szolgálat számait, amelyek szerint 653 ezer regisztrált álláskereső van ma Magyarországon, ami 144 ezerrel több mint egy évvel korábban. Legutóbb 1994-ben volt ilyen drámai ez az adat - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyilvántartás 1990-es kezdete óta még soha nem mértek annyi regisztrált álláskeresőt - több mint 65 ezret -, mint most.

"Most isszuk a levét a kormányzati tehetetlenségnek" - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Mint mondta, tavaly a vállalkozások 52 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be munkahelyőrző támogatás címén - ezzel 240 ezer munkahelyet szerettek volna megmenteni -, a kormány azonban 17 milliárd forintot biztosított forrásként, amellyel - "az ő olvasatukban" - 100 ezer munkahelyet mentettek meg.

Czomba Sándor viszont úgy látja, mindez azt jelenti, hogy a kormány hagyta 140 ezer ember munkahelyét megszűnni.

A politikus szólt arról is, hogy szerinte az Út a munkához program legkésőbb őszre finanszírozhatatlanná válhat.

Mint kifejtette, 2009-ben 97 milliárd forint volt a programra a költségvetésben, a tényleges kifizetés azonban 117 milliárd forint volt.

Idén a programra tervezett összeg 117 milliárd forint, vagyis "egy fillérrel sem több", mint a tavalyi tényleges kifizetés - mutatott rá, hozzátéve, hogy a 13 milliárd forint értékben meghirdetett közmunkaprogramra szánt pénz is az Út a munkához programból lesz "lecsípve".

Összesen tehát 104 milliárd áll rendelkezésre az Út a munkához programra, úgy, hogy növekedni fog a belépők száma, és egy negyedévvel többet kell finanszírozni - közölte Czomba Sándor, aki szerint ezért állítható, hogy a jelenlegi költségvetéssel - a növekvő létszám mellett - az Út a munkához program augusztusra, legkésőbb szeptemberre finanszírozhatatlanná válik.

Ha a Fidesz kormányra kerül, mindent megtesz azért, hogy a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés egészen más pályára álljon az elkövetkezendő időszakban - összegezte a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!