Belföld

2009.09.03. 16:14

Fico kész minden témáról tárgyalni

Robert Fico kész arra, hogy Bajnai Gordonnal találkozva minden olyan témát megvitasson, amelyet a magyar fél napirendre tűz - jelentette ki csütörtökön a szlovák kormányfő szóvivője.

duol.hu

Silvia Glendová arra a magyar közlésre reagált, hogy a két miniszterelnök a Nógrád megyei Szécsényben találkozik szeptember 10-én.
"Ugyanakkor ismételten emlékeztet arra, hogy a találkozó sikeréhez nem járul hozzá, ha magyar részről állandóan és egyoldalúan azzal vádolják Szlovákiát, hogy a szlovák fél a felelős a szlovák-magyar kapcsolatok megromlásáért" - tolmácsolta a pozsonyi kormányfő véleményét a szóvivő.
"Robert Ficót, a Szlovák Köztársaság kormányfőjét kellemetlenül meglepte, hogy a magyar fél nem ismeri a szlovák államnyelv módosításának tartalmát. Ez a meglepetés annál nagyobb, ha az ilyen, teljes mértékben pontatlan értesülésekkel magyar partnere, Bajnai áll elő" - állította Glendová.
 "Mi szükség van arra, hogy a XXI. század Európájában embereket, megkérdőjelezhetetlenül szlovák állampolgárokat azért zaklassanak, büntessenek, mert az anyanyelvükön beszélnek orvosukkal, vagy magyarul szeretnének misét hallgatni? Hova vezet ez? Miért lenne erősebb ettől Szlovákia?" - tette fel a kérdést a kormányfő.
Fico szerint a szlovák államnyelvtörvény egyáltalán nem szabályozza az egyházi szertartások és a kórházi kommunikáció nyelvét.
"A kormányfő bízik abban, hogy csak figyelmetlenek voltak a szlovák államnyelvtörvénnyel ismerkedve, s nem pedig szándékosságról van szó, hogy mindenáron hazug információkat terjesszenek Szlovákiáról és törvényeiről" - szögezte le Fico szóvivője.


Festékszóróval "No Fico" feliratot írtak az összes medgyesegyházi, szlovák helységnév-táblára ismeretlenek a napokban; a polgármester feljelentést tett az ügyben a rendőrségen - mondta el csütörtökön Nagy Béla az MTI-nek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!