Belföld

2014.06.12. 15:58

Felavatták a Lánchidat tervező William Tierney Clark emléktábláját

Budapest - Emléktáblát avattak a Lánchíd tervezője, William Tierney Clark tiszteletére a híd pesti oldalának északi kandeláberénél csütörtökön.

"Tierney Clark élete számos olyan értéket hordozott, amelyeket szeretnénk megtartani és a jövő számára örökül hagyni" - mondta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a tábla felavatásakor.

Hangsúlyozta: az építész elhivatott volt, szerette a szakmáját, és maximalista volt mind magával, mind munkatársaival szemben. A híd építésekor személyesen ellenőrizte a különböző beszállítók által gyártott elemek minőségét, és nagy hangsúlyt fektetett az építésben részt vevők kiválasztására is. "A legjobb minőséget akarta elérni, mert ő az örökkévalóságnak dolgozott."

Gróf Széchenyi István kezdeményezésére William Tierney Clark angol mérnök tervei alapján épült a 380 méter hosszú, háromnyílású híd, amelyet 1849. november 20-án avattak fel.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felavatja a Lánchíd brit tervezője, William Tierney Clark emléktábláját a híd pesti hídfőjének északi kandeláberénél 2014. június 12-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Az emléktábla állítását Váci Sándor (Alex Vaci), Londonban élő magyar mérnök kezdeményezte Csorba Lászlónál, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójánál és Ráday Mihálynál, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökénél. Javaslatában úgy fogalmazott: "Mivel Buda és Pest középkori elkülönültségéből valóban a Lánchíd teremtette meg a modern Budapestet, hasznos lenne, ha a budapesti városlakók, illetve a Budapestre érkező turisták többet tudhatnának meg erről a kiemelkedő 19. századi mérnökemberről, akit – bár nincsenek rokonságban – hasonló vezetékneve miatt sokszor összetévesztenek a Lánchíd kivitelezését vezető, majd Magyarországra települő másik Clarkkal, Adammel".

William Tierney Clark London egyik Temze-parti negyedében, Hammersmith-ben élt, és itt tervezte azt a lánchidat, amely ma is áll, és amely eredeti formájában annyira lenyűgözte Széchenyi István grófot, hogy ezért választotta Clarkot az első budapesti híd tervezőjének - olvasható a Budapesti Városvédő Egyesület oldalán.

A bronz relief hármas tagolású középen a portréval, két szélén pedig a Lánchídra, illetve a tervezőre utaló rövid szöveggel. A táblát Kutas László szobrászművész készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!