Belföld

2012.01.20. 14:19

Etiópiai merénylet: hazaérkeztek a magyar túlélők

Megérkezett Budapestre az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője péntek délután.

MTI

A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, és a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is gondoskodik a Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a két magyar áldozat holtteste a jelenlegi információk szerint a jövő hét második felében érkezhet Magyarországra.

Szijjártó Péter közleményében felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán adott utasítást Martonyi János külügyminiszternek és a TEK főigazgatójának, Hajdu Jánosnak, hogy mielőbb gondoskodjanak a magyarok megfelelő ellátásáról és hazautaztatásáról. A magyarok - a TEK munkatársának kíséretében - menetrend szerinti járattal érkeztek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre péntek délután két órakor.
   
A repülőtéren várakozó magyar újságíróknak Klaheo Mahamed Magyarországon és Egyiptomban élő szír nemzetiségű férfi azt mondta, hat-hét rendőr vette körül a leszálló gépet. A férfi hozzátette, hogy gyakran utazik Kairó és Budapest között, de ilyen készültséget még nem tapasztalt. Egy szlovák fiatalember, aki csak annyit árult el, hogy Jurajnek hívják, szintén hat-hét rájuk váró rendőrről beszélt, és hozzátette, hogy az indulás előtt látott egy tolókocsis embert, akit egy nő kísért. Az utasok között érkező Szenes Erika szintén azt mesélte, hogy egyik magyar utas tolókocsiban érkezett a kairói reptérre. Elmondása szerint őt a nagykövet kísérte ki.
   
A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai.


   
A Terrorelhárítási Központ főigazgatója csütörtökön arról számolt be, hogy az első hírekkel szemben a turistacsoportot kedd hajnalban az alvóhelyén támadták meg, nem a járműveikre nyitottak tüzet. Szavai szerint a terroristák egy embert azonnal kivégeztek - hogy az első áldozat magyar, német vagy osztrák állampolgár volt-e, Hajdu János nem tudta megmondani -, négyet pedig menekülés közben lőttek le. Mint mondta, egyértelműen túszszedő akció történt, a gyilkosságok oka egyelőre tisztázatlan.

A támadásban a két magyar mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak.
   
Az Egypt Air péntek délutáni járatával érkező utasok közül senki sem tudta egyértelműen megerősíteni, hogy az etiópiai támadás túlélői velük utaztak, de többen elmondták, hogy  szokatlanul nagyszámú rendőrt láttak az érkezéskor.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!