Belföld

2012.02.20. 11:28

Enyhül az idő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint jönnek a plusz fokok, és kevesebb csapadékra számíthatunk.

MTI

Hétfőn napközben nagyrészt borult időre számíthatunk. Késő délutántól észak felől vékonyodik, majd estétől csökken a felhőzet, hajnalra mindenütt kiderül az ég. Kezdetben főként a Dél-Dunántúlon, majd délután inkább csak az Alföldön várható még kisebb eső, havas eső, hó, estefelé ott is megszűnik a csapadék. Éjszaka többfelé párásság, foltokban köd képződik. Kedden túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk. Hétfő estig a Dunántúlon időnként megerősödik az északi szél, holnap gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4, -9 fok között alakul, de a már hosszabb ideig derült, havas tájakon és az Északi-középhegységben -10, -12 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 5 fok körül várható.

Az időjárási helyzet Európában

Nincs változás a kontinens időjárásában: a Kelet-európai-síkságon, illetve Nyugat-Európa felett egy-egy anticiklon helyezkedik el.

Területükön napos, száraz idő a jellemző. Európa északi felén ugyanakkor többközéppontú ciklon található, amelynek hatására nyugati, északnyugati áramlással egymás után érkeznek az időjárási frontok a szárazföld középső része fölé gyakran felhős, csapadékos, de viszonylag enyhe időt okozva. A hőmérséklet csúcsértéke nagyjából a Helsinki-Minszk-Odessza vonaltól keletre, északkeletre továbbra is fagypont alatt alakul. Nyugat, délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, a mediterrán tájakon a délutáni órákra 12, 20 fokig melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence időjárását alakító hullámzó hidegfront kedd reggelig elhagyja térségünket, napközben derült idő várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!