Belföld

2014.12.18. 14:04

Előzetesben a hajtó elleni gyilkossági kísérlet gyanúsítottjai

Elrendelték annak a négy embernek az előzetes letartóztatását, akit egy az ügetőn dolgozó hajtó elleni, 1996-ban történt gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak - közölte az elsőrendű vádlott, T. György ügyvédje azután, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön erről döntött.

Retteghy István azt mondta: az előzetes letartóztatást kiemelten a tanúk befolyásolásának veszélye miatt rendelte el a bíróság. Védence tagadja a bűncselekmény elkövetését, de ezen túl nem tett vallomást. Fellebbeznek a döntés ellen - tette hozzá.

Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy vajon miért most jutott idáig az ügy, azt felelte: valakinek így állt az érdekében. Egy más ügyben ugyanezen a napon szintén nyomozási bíró elé álló R. László tett terhelő vallomást védencére, és más bizonyíték nem is igen áll rendelkezésre - fűzte hozzá.

Kovács Gergely Ákos, a Fővárosi Főügyészség szóvivőt helyettesítő ügyésze az MTI megkeresésére azt közölte: az előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő ügyben a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően négy ember előzetes letartóztatását rendelte el. Az indoklás szerint szökésüktől, elrejtőzésüktől, illetve attól kell tartani, hogy megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást, továbbá hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán közölte, hogy elfogtak négy budapesti férfit: a 49 éves T. György ellen emberölés kísérlete miatt folytatnak nyomozást, az 52 éves T. János, az 54 éves T. József és a 43 éves B. László pedig a gyanú szerint bűnsegédként közreműködött a bűncselekményben. A nyomozás adatai szerint T. György 1996. november 13-án a fővárosi Kerepesi úton található ügetőpálya melletti területen több lövést adott le egy hajtóra, aki megsérült.

Az akkori hírek szerint három lövés érte a sokszoros bajnok hajtót, L. Csabát, aki a fején, a hátán és a combján sérült meg. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, de a tettest vagy a tetteseket nem sikerült elfognia.

Bagoly Bettina fővárosi főügyészségi szóvivő két hete jelentette be - írta a nol.hu szerdán -, hogy a főügyészség szeptember 23-án előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt elrendelte a korábban egyszer már megszüntetett nyomozás folytatását. A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden őrizetbe vette T. Györgyöt – erősítette meg a nol.hu-nak Retteghy István. A portál azt is írta, hogy a budapesti éjszakai élet egykori "hírhedt verőlegényével" együtt őrizetbe vették két testvérét is. A meglőtt hajtó az 1996. november elsején Óbudán megölt Prisztás József üzlettársa volt, és rendőrségi források szerint az NNI az ellene végrehajtott gyilkossági kísérlet hátterében is Portik Tamást sejti - olvasható a nol.hu-n.

A pestisracok.hu nemrég azt írta, hogy az 1990-es évek leszámolásait elkövető bűnözők elfogásán dolgozó nyomozócsoport birtokában több olyan vallomás van, amelyek szerint Portik Tamás elszámolási vita miatt adhatott megbízást a Prisztás József lovaival is versenyző hajtó lelövésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!