Belföld

2014.04.06. 15:21

Ellenzéki összefogás: a kormányváltás a következő három órában dől el

A verseny még nem lefutott, a kormányváltás a következő három órában dől el - hangoztatták az ellenzéki összefogás politikusai vasárnap délután Budapesten sajtótájékoztatón. Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt kérte: mindenki, aki nem tette meg, menjen el, és vegyen részt az országgyűlési választáson.

Tóbiás József úgy értékelte, a 15 órai 45 százalékos részvételi adat azt jelzi, hogy Magyarország felelősen akar választani. Elmondta, rengeteg jelzést kaptak arról, hogy a szavazókörökben hosszú, tömött sorokban kell várnia a választópolgároknak, hogy leadhassák a voksukat. "Legyen türelme Magyarország kormányváltó erőinek kivárni a sort és leadni a voksukat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy minden egyes szavazatra szükségük van.

Úgy vélekedett, hogy a verseny nem lefutott, meglepetés is születhet, ehhez pedig szükségük van azokra, akik az elmúlt négy év kormányzásának mérlegét úgy vonják meg, sokkal kevesebbet kaptak, mint amit ígértek nekik.Tóbiás József azt mondta, a magas részvétel a demokrácia miatt kell, hogy az emberek kifejthessék a véleményüket.

Szigetvári Viktor szerint jó esély van a kormányváltásra. Azt kérte a választóktól, hogy ne vesztegessék el a szavazatukat nem létező pártokra, vagy létező pártokra, amelyek nem a kormányváltást hozzák el. "A 18 lista között egy olyan lista van, a 17-es lista, ami a kormányváltás listája, minden más Orbán Viktor miniszterelnökségét segíti elő" - hangsúlyozta.

Ismertetése szerint "a kormányváltó erők" közös demokráciavonalára eddig 190 bejelentés érkezett, a legtöbb probléma a szavazás titkosságát érinti, például nincs függöny a fülkén, nem adnak borítékot.

Szigetvári Viktor beszélt arról is, hogy számos, ennél komolyabb bejelentést kaptak: Szigetszentmiklós környékén szavazatvásárlásra gyanakodnak, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből olyan jelzéseket, hogy egyébként írástudó emberek segítséget kérnek a szavazólap kitöltéséhez, hogy a Fideszre szavazzanak, az okból, mert fenyegetve érzik magukat, hogy nem kapnak közmunkát.

Kérdésre válaszolva elmondta, a választás egészét befolyásoló jogsértésről nem, csak eseti jogsértésekről tudnak. A politikus közölte, elkezdték a közös mozgósítást, az utcákon - kevés kivételtől eltekintve - csak "a kormányváltó erők" tízezernél is több aktivistája van jelen.

Juhász Péter, az Együtt 2014 párt alapító-társelnöke az Együtt-PM választási eredményt váró rendezvényén az MTI-nek úgy nyilatkozott: elég alacsonynak tűnik a választási részvétel, de az adatokat torzíthatja, hogy sok szavazókörnél sorok alakultak ki. A politikus hozzátette, most nem mutatnak túl jó képet a részvételi adatok, de bízik benne, hogy ez még változik, mert a rengeteg átjelentkezés miatt sorok alakultak ki sok szavazókör előtt. Megjegyezte: mozgósító ereje lett volna, ha az emberekhez eljutottak volna Fidesznek azok az ügyei, amelyek nem jutottak el, "gondolok itt arra, hogy Rogán Antal a vagyonnyilatkozatában több száz millió forint értékű ingatlant hamisan vagy egyáltalán nem tüntetett fel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!