Belföld

2012.07.18. 04:32

Életszerű bírságok

Alacsonyabbak lesznek azoknak a cselekményeknek a büntetései, amelyek nem jelentenek veszélyt a közlekedő társadalomra. Végre egy pozitív hír: bennünket, autósokat érintő, pénztárcánkat kímélő.

Horányi Árpád

A legtöbben bosszankodtunk már számunkra túlzott mértékűnek tartott bírságon vagy egyáltalán, a bírság kiszabásán. Nem is olyan régen egy ország esett pánikba, amikor az egészségügyi doboz ellenőrzéséről, a hiányosságok miatti büntetésről szóló hírt hallotta. Mindenki rohant a patikákba, amelyek többségéből kifogytak a szükséges, megfelelő szavatossággal rendelkező szerek. Akkor elcsitult a vihar, most itt az újabb tervezet: nem lesz büntethető a doboz hiánya, csak akkor, ha szükség lenne rá, de nincs, a rendőr nem állíthat meg csak ennek ellenőrzése miatt.

A Fidesz-frakció tavasszal foglalkozott a nagyon magas KRESZ-bírságokkal. Később felállt egy munkacsoport, amely megállapította, hogy csökkenteni kell a büntetési tételeket. Megpróbáltak differenciálni, eredményeképpen sok esetben kétharmadára, ötödére mérséklődnek a büntetési tételek. Remek hír. A tervezet nem a szabálytalanságot engedélyezi, de barátibbá, emberközelibbé teszi a bírságolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!