Belföld

2009.09.29. 11:35

Egy órán át próbálták újraéleszteni Bujtor Istvánt - Balatonszemesen temetik el (frissítve)

Veszprém - Meghalt Bujtor István színművész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója. 67 éves volt a remek színész. Egy órán át próbálták újraéleszteni az orvosok Bujtor Istvánt a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK); a pénteken elhunyt színész-rendezőt a Somogyi Hírlap szerint Balatonszemesen helyezik örök nyugalomra testvére, Latinovits Zoltán mellé.

MTI


kedd:
Az ÁEK főigazgatója kedden azt közölte az MTI-vel, hogy Bujtor István halálának közvetlen oka a tüdőembólia klinikai tünetei mellett fellépő heveny keringési és légzési elégtelenség volt. Az orvosok egy órán át próbálták újraéleszteni a színész-rendezőt - olvasható Szilvásy István főigazgatónak a családdal egyeztetett közleményében. 
Bujtor István halálával, sőt korábban már a betegségével kapcsolatban is számos találgatás látott napvilágot a sajtóban. 

A veszprémi Petőfi Színház igazgatója július végén lett rosszul, a család felhatalmazása alapján annyit közöltek, hogy szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a veszprémi megyei kórházba, ahol egészen szeptember 24-ig az intenzív osztályon kezelték.
Augusztus végén, a Petőfi Színház évadnyitóján az hangzott el, hogy a család bizakodó Bujtor István állapotával kapcsolatban. Az MTI-nek testvére, Frenreisz Károly is úgy nyilatkozott akkor, hogy a színész-rendező egészségi állapotában lassú javulás tapasztalható.
A család szeptember 24-én közleményben tudatta, hogy Bujtor István elhagyhatta a veszprémi kórházat, rehabilitációját Budapesten folytatják. A színművész másnap a fővárosban hunyt el.

A Somogyi Hírlap keddi számában azt írta, hogy Bujtor István Balatonszemesen nyugodhat. A megyei napilap információi szerint már az is biztos, hogy a múlt pénteken elhunyt színművészt testvére, Latinovits Zoltán mellé helyezik örök nyugalomra. 
A lap értesüléséről részletesebben beszámoló sonline.hu szerint köztudott, hogy Bujtor István a Balaton szerelmese volt és édesanyja, a jövőre 100. életévébe lépő Tinka néni Szemesen él.
A színészóriás, Latinovits Zoltán síremléke miatt a szemesi temető az elmúlt 33 évben zarándokhellyé vált, ezt a státuszt pedig minden bizonnyal tovább erősíti, ha a neves testvérpár egymás mellett nyugszik majd - olvasható a megyei napilap hírportálján.


péntek:
A hírt Talabér Márta a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke közölte az origo szerint. 

A város színházát igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban.

A család pár nappal ezelőtt még azt közölte, hogy Bujtor jobban van, s a rehabilitációja egy budapesti kórházban folytatódik majd. 2009. szeptember 25-én azonban életét vesztette a színházigazgató.


Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten, Frenreisz István néven.
A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, színi pályája 1966-ban a győri Kisfaludy Színháznál kezdődött. 1968-ban a József Attila Színházban játszott, 1971-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtették, 1976-ban a Vígszínház tagja lett. 1978-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának tagja. 1979-ben Balázs Béla díjat kapott. 1989-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott és rendezett, majd 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője, 2008. január 1-jétől a veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!