Belföld

2011.01.31. 14:34

Eddig 41 embert telepítettek ki Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar megye 12 településén eddig 41 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt, őket önkormányzati lakásban, rokonoknál vagy albérletben helyezték el - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

MTI

Jelenleg a megyében a belvíz - közvetve vagy közvetlenül - 4 önkormányzati ingatlant, 277 magántulajdonú lakóingatlant, összesen 965 lakost veszélyeztet.
   
A belvíz ellen védekező településeken a közlemény szerint szivattyúzást, csatornatisztítást, homokzsákos védekezést és vízkormányzási feladatokat végeznek. Gondot jelent a külterületi vízelvezető rendszerek visszaduzzadása, amely megakadályozza a belterületi vízelvezetést. Az igazgatóság helyi szerveivel több mint 17 ezer homokzsákot, egy nagy teljesítményű szivattyút, valamint esőköpenyeket és csizmákat biztosított a településeknek.
   
Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) védelemvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg mintegy 393 négyzetkilométer (39,3 ezer hektár) terület van víz alatt, ennek a fele vetés és szántó. Két térségben - a kállói és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-ér belvízvédelmi szakaszon - harmadfokú, további tíz térségben pedig másodfokú készültség van érvényben.
   
Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet folyamatosan, s naponta összesen 2,4 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba. A nagy mennyiségű belvizet 20 belvíztározóban tárolják, ezekben összesen 41,7 millió köbméter belvizet tartanak vissza - mondta Bara Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!